Vandaag de dag

Weet je wat ik nog altijd het liefste eet, en wat mijn grootmoeder altijd voor mij klaarmaakte als ik er om vroeg? Aardappelen, met melksaus (melk, nootmuskaat, en een klontje boter) en een zacht gekookt eitje, of een stukje goedkope vis.
Ik ben begonnen met mijn kast in de eetkamer op te ruimen, om plaats te maken voor wat anders. Daarbij heb ik toevallig een handgeschreven recept van mijn moeder teruggevonden, een recept om smoutbollen te maken, en zelfs het recept van de wafels van mijn grootmoeder!
Mijn moeder had bovendien een heel mooi en karakteristiek handschrift dat ik overal zou herkennen. Hier komt het recept van de “smoutbollen” en ik schrijf het op met de eventuele taalfouten van mijn moeder:
bij drie eidooiers doe je 1 pakje vanillesuiker en een halve soeplepel bakpoeder, dan schep je er zorgvuldig 100gr bloem bij, en nu het geheim: je roert 250gr gewone platte kaas bij het beslag, voorzichtig meng je nu het heel stijf geklopt eiwit onder het deeg. Niet te lang roeren, het deeg moet luchtig blijven. halve vette platte kaas.


De ingrediƫnten voor wafels van mijn grootmoeder:
1 kg bloem
6 eieren
1/2 kg kristalsuiker
1/2 kg margarine
10 gr alcali
1 snuifje zout


Ik weet nog dat mijn grootmoeder altijd Solo nam als margarine, en dat alcali een goedje is dat je bij de apotheker ging halen en verschrikkelijk rook naar ammoniak. Het deeg werd ook de avond tevoren gemaakt, en de wafels pas de volgende dag gebakken.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *