Schoonheid is een mensenrecht

“Schoonheid zou een mensenrecht moeten zijn”, zei Maxim Februari gisteren in Zomergasten. Geef mensen meer schoonheid om zich heen en je krijgt betere mensen, en meteen dus ook een mooiere en betere wereld.

Ik geloof daarin! Ik kan onnoemelijk depressief worden van lelijkheid, tot huilens toe. En er is veel lelijkheid om ons heen, en het wordt steeds maar erger. Veel lelijkheid door de mens zelf in het leven geroepen en daardoor veel schoonheid vernield. Omdat we egoïsten zijn en gemakzuchtig en alles nu en meteen willen, en enkel onszelf belangrijk vinden. En wat mooi is maken we daardoor kapot!

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190819_04566614

Zelfs kunst is verworden tot handelswaar, hoe hoger de prijs van een schilderij, hoe belangrijker blijkbaar, terwijl het enkel in een kluis kan gestopt worden waar niemand het kan bewonderen.

Ieder mens die iets maakt dat ons een wauw gevoel kan geven is een kunstenaar, die  het mensenrecht op schoonheid toepast, en al wie de oorzaak is van zoveel lelijkheid in de wereld, schendt dat recht, en ik denk dat het tegenwoordig het meest geschonden mensenrecht is.

Neem nu de spoorweg. Ja, daar ben ik er weer mee! Niets straalt zoveel lelijkheid uit dan een spoorweg, met een slecht onderhouden infrastructuur en onafgewerkte projecten die jaren aanslepen en geen enkele bijdrage leveren aan het recht op schoonheid. Bovendien wordt al die lelijkheid bekostigd met onze centen. Dan zouden we zeker toch wel wat kwaliteit mogen krijgen! Maar neen, het toont alleen maar het gebrek aan respect aan voor de reiziger en voor de omgeving.

De zomer is bijna voorbij, en ik ben er niet kwaad om, want het is het seizoen dat het milieu en de natuur het meest afziet en vertrappeld wordt door onze niet aflatende drang om geëntertaind te worden.

Ik krijg dikwijls te horen dat ik niet genoeg buiten en onder de mensen kom, alsof dat noodzakelijk is voor een goed leven. Wel, lees dan bovenstaand artikel en wees blij dat er hier en daar nog mensen zijn die kunnen genieten van het welzijn en de rust zich niet te moeten verplaatsen. Bovendien zo’n prettig gezelschap ben ik niet hoor!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *