Vandaag de dag 26.06.2018 (3)

Een psychiater is geen magiƫr die de problemen voor jou gaat oplossen, want dat denken dus veel mensen, en soms kom je na een sessie overstuur, boos, verdrietig en met nog veel meer vragen buiten dan dat je er binnen bent gegaan.

https://www.youtube.com/watch?v=mzzagKTaZTo

Een psychiater is ook geen graafmachine, graven doe jezelf. En ook geen zielenknijper, want je ziel kan alleen jijzelf bloot leggen, en knijpen doe je ook zelf, en dat kan vreselijk veel pijn doen, maar het verlost je wel van de overtollige bagage die je parten blijft spelen.
Ik kon op mijn veertigste, toen ik mijn eerste depressie kreeg, de schuld aan mijn omgeving, mijn jeugd, mijn dierbaren, blijven geven, maar ik was een volwassen vrouw, en geen kind meer, dus moest ik reageren als een volwassene en mijn eigen verantwoordelijkheid nemen.
Was die depressie dan mijn eigen schuld? Neen, natuurlijk niet!
Alhoewel, had ik mij eerder kunnen verzetten en niet zo hard mijn best had gedaan om iedereen ter wille te zijn, had ik er misschien geen gekregen…
Elke toestand die niet bij je past en je gemoedsrust verstoort, moet je als volwassene onder ogen durven zien, en daar dan iets aan proberen te veranderen.
Dat lukt niet altijd, en zeker niet altijd perfect, maar het is de enige manier om jezelf te zijn, en dus ook tevreden en gezond te blijven.
Het leven haalt vreemde streken met ons uit, en we zijn ons daar niet altijd van bewust, accepteren het misschien ook te veel.
Neem dan toch maar terug het heft in eigen handen en probeer met al je kracht en overtuiging de dingen te doen keren, te veranderen, of op zijn minst bij te sturen, op een manier dat je er kan mee leven, en geen slachtoffer blijft of wordt.
Zoek de oorzaak van je ongelukkig zijn dus niet bij de anderen, maar bij jezelf, want alleen dan kan je werken aan je geluk.
Anderen kan je niet veranderen, maar jezelf wel. Of beter gezegd, je kan jezelf terugvinden. Terug zijn wie je altijd al was, dat unieke kind dat je al die tijd geweld hebt aangedaan, waardoor je in een negatieve spiraal van gevoelens en verwachtingen terecht gekomen bent, en waardoor je vergeten was, wat je ware natuur is.
Wees dus authentiek, er zijn al valse mensen genoeg!

2 gedachten over “Vandaag de dag 26.06.2018 (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *