Vandaag de dag 19.07.2018

Er rust nog altijd een taboe op onze geestelijke gezondheid, en bovendien houden we dat taboe zelf in stand, want we schamen ons wanneer ons hoofd op hol slaat.
Maar als er nu iets is waar we ons niet voor moeten schamen is het toch  zeker wel gezondheid en ziekte.
Lichaam en geest zijn één, en kunnen overbelast geraken. Je schaamt je toch ook niet als je rugpijn hebt, of geboren bent met een chronische maagaandoening.
Ik ben al van een paar depressies genezen, maar ik weet dat het mijn “zwakke plek” is, zoals bij anderen hun lever of hun longen. En ik schaam mij er niet voor, maar zorg ervoor dat ik zo vlug mogelijk hulp krijg telkens ik de symptomen de kop voel opsteken, en stilaan ben ik ook ervaringsdeskundige op dat gebied.
Je kan er trouwens ook zelf iets aandoen. Ik ben nog al een hevig beestje, en een beetje perfectionist, en af en toe is het tijd om gas terug te nemen of onder een koude douche te gaan staan. Zeker nu met dit weer!
Dus jezelf proberen veranderen, zelfkennis vergaren en relativeren is de boodschap.
En voor lever en longenlijders: minder drank en niet roken!
Dankzij minister van Volksgezondheid Maggie De Block krijgt iedereen vanaf eind dit jaar enkele sessies bij een psycholoog terugbetaald.
Vanaf eind dit jaar betaalt het ­Riziv aan iedereen een aantal sessies bij de psycholoog terug: maximaal twee keer vier sessies worden terugbetaald, waardoor je zelf nog maar maximaal 11 euro per sessie hoeft te betalen.
Alleen blijkt ‘iedereen’ nu toch niet iedereen. Sessies voor mensen die ouder zijn dan 64 jaar, worden immers niet terugbetaald.
Hopelijk wordt deze discriminatie heel vlug weggewerkt, want dit kan dus niet: mensen tot hun 67ste laten werken, en dan wanneer ze ongelukkig genoeg een burn-out krijgen, niet de mogelijkheid bieden om net als alle andere werkenden betaalbare hulp te kunnen krijgen.
Therapie moet voor iedereen kunnen, je laat toch ook iemand van boven de 64 niet rondlopen met een gebroken been, of een op springen staande appendix! Dat is ronduit geestelijke gezondheid veel minder belangrijk en levensnoodzakelijk vinden dan lichamelijke gezondheid! En ik heb al gezegd die twee zijn één, of wil de minister misschien dat we hier allemaal zonder hoofd rondlopen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *