Vandaag de dag 19.02.2018

Herman de Coninck weer opengeslagen vanmorgen, en hier komt een gedicht dat ik herken.
Eerst zet je een foto van je liefste overledene groot en vol aanwezig elke dag voor je neus, later verhuisd die kleiner en bescheidener naar de vitrinekast waar ook de urne staat.
Ik vermoed dat Herman dit gedicht schreef een jaar na het overlijden van mijn eerste vrouw…

Ars Poëtica

‘Er is niet veel nodig om te wonen.
Iemand die hier zegt tegen het onmetelijke.
En een medaillon op de schouw,
een pasfotootje. Zo klein
is het onvergetelijke.’ Einde citaat.

Wat er oorspronkelijk stond, zo groot
is het onvergetelijke, heb ik veranderd
in zo klein. Daar heb ik een jaar over gedaan.
Het is hard zwijgen, een gedicht:

grafsteen die luistert naar wat erin is gegrift.
Letters die luisteren tot ze vol regen staan.

Herman de Coninck

Ik vind het nog altijd onnatuurlijk om mijn man zijn naam te zeggen, vooral als ik met mensen praat die hem nooit gekend hebben, ik vind dat te intiem, daarom zeg ik altijd “mijn man” als ik over hem praat.
Hier staat de urne inderdaad in de vitrinekast. Een tijdje na zijn overlijden heb ik die door de begrafenisondernemer laten weghalen op het kerkhof, een gepastere en mooiere urne gekocht en nu staat ze hier waar hij thuishoort, in plaats van op dat koude kerkhof. En dat geeft een goed gevoel, vanzelfsprekender en geborgener.

5 gedachten over “Vandaag de dag 19.02.2018

  1. Precies zo heb ik het ook gezien,Micheline.Hier staat de urne van mijn man op de schoorsteen belicht ‘s avonds met een foto van zijn creatieve, fijne handen erbij.Dat blijft zo.Ik wilde hem ook niet tussen vreemde mensen op een koud kerkhof.Hij blijft fijn waar hij altijd was.,dicht bij mij.
    En wat je zegt over zijn naam,ik herken dat gevoel.Het is me pas na 10 jaar gelukt die te schrijven of te zeggen tegen vreemden.Nu vind ik het nodig om zijn aanwezigheid bij ons levendig te houden door hem wèl te vernoemen.Voorheen was dat tè pijnlijk.Het evolueert gewoon…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *