Vandaag de dag 03.05.2018

Tuinvogels, ik ken ze niet allemaal bij naam, maar er zitten er wel een groot aantal van verschillende pluimage in mijn tuin.

Gisteren zat er een vuurgoudhaantje voor het raam van de eetkamer, de eerste keer dat ik zo’n wonderlijk klein vogeltje zag.
Naar het schijnt zijn vuurgoudhaantjes zeer zeldzaam, en ik mag mij blijkbaar gelukkig voelen om dit beestje in de tuin te zien. Wie weet maakt het hier ook een nest…
In de winter zijn de vogels niet massaal komen eten zoals andere jaren, maar nu lijken ze de nootjes en het zaad dus wel aantrekkelijk te vinden. Waarschijnlijk hebben veel van hen nu jongen en die moeten natuurlijk ook gevoederd worden.
Wat ik niet meer zie zijn lijsters, spreeuwen en zwartkoppen, en in het begin dat we hier zijn komen wonen, hoorde ik ’s morgens ook altijd de roep van de koekoek in de verte.
Waar ik dan weer wel elke winter heel blij mee ben, zijn de goudvinken, en ook deze winter heb ik er paar gehad die kwamen eten. Dat zijn heel mooie mannetjes, met hun vuurrode borst, echt bloedrood en niet zoals het roodborstje eerder oranje.

Frau und Herr Gimpel im Vogelbeerbaum (piqs.de ID: a106e1b87f0fcd241ea941c2532c43a5)

Als er dan sneeuw ligt op de bomen en je ziet zo een paar neerstrijken, dan ben je verrukt en word je heel stil om ze vooral niet weg te jagen. Een uniek winters tafereel!
Ooit heb ik als kind in Overijse op een vijver in de Dreef een ijsvogel gezien, en ook dat beeld zal ik nooit vergeten. Het heeft op mij een grote indruk gemaakt, zo’n prachtige turquoise vogel, die daar in de winter op een tak boven het bevroren water zat. Ik kon mijn ogen niet geloven, en als schoolkind dacht ik dat hij uit een sprookje kwam.
Ik kan na al die jaren nog precies aantonen waar hij zat, want de villa en de vijver zijn er nog altijd.
Mijn vader was een vogelvanger, en ik ben dikwijls heel boos op hem geweest. Hij had een grote volière en hij zorgde wel heel goed voor zijn vogels, maar als hij dan één van mijn lievelingsvogels verkocht huilde ik van woede.
Gelukkig is er nu geen vogelvangst meer toegelaten en kan je ze nog enkel gaan spotten in de vrije natuur, want zeg nu zelf een diertje krijgt toch zeker geen vleugels om in een kooi opgesloten te worden! Vogels moeten vliegen, en vrij zijn om hun nest te maken waar ze willen, en dat mag zeker en vast ook in mijn tuin, want ondanks dat ik vier katten heb, heb ik haast nooit een dood vogeltje meegemaakt. Brave katten, maar vooral goed doorvoed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *