Tuinadvies: de bodem.

Potgrond en bodemverbeteraar, wat is het verschil?

Het aanbod in de tuincentra kan soms overweldigend zijn, zeker voor de beginnende (moes)tuinier. We zien allerlei soorten potgrond voorbijkomen, vaak gericht op specifieke planten. En dan zijn er ook nog de bodemverbeteraars. Waarvoor dienen die dan?

Allereerst leggen we je graag het verschil uit tussen potgrond en bodemverbeteraar want hier worden nog wel eens fouten tegen gemaakt.

Potgrond doe je, zoals de naam het zelf beschrijft, in een pot om bloemen of planten in te planten. Sommigen denken dat potgrond gewoon aarde is, en kiezen maar al te vaak voor de goedkoopste variant op de markt. Laat je hier niet aan vangen, en bespaar zeker niet op de potgrond want een kwalitatieve soort bevat voedingsstoffen en mineralen die het water goed opnemen en vasthouden. Terwijl het water er bij een goedkopere variant gewoon zal doorsijpelen. Eén van de belangrijkste bestanddelen die ervoor zorgt dat water beter vastgehouden wordt, is perliet. En laat dit nu net hetgene zijn waarop bespaard wordt bij de goedkopere “witte zakken”. Hierdoor zullen jouw planten sneller uitdrogen of net te nat komen te staan, de nummer 1 oorzaak voorplant sterfte bij potten.

Je kan dit dus vermijden door:
– Voldoende grote potten te kiezen. Hoe groter, hoe meer potgrond en hoe meer wateropslagcapaciteit.
– Kwalitatieve potgrond te gebruiken.

Potgrond heb je in verschillende soorten, afhankelijk van de plant: buxus, orchidee, enz. Maar voor de meeste planten kan je gewoon een universele potgrond gebruiken.

Eén uitzondering is de zaai- en stekgrond! Zaaien doe je namelijk niet in een goed bemeste grond. De zaailingen zouden te sterk gaan groeien, en dan krijg je flauwe omhooggeschoten plantjes. Je wil de groei net wat afremmen zodat je dikkere en stevigere planten krijgt. In de zaai- en stekgrond zitten er dan ook andere voedingselementen dan in de universele potgrond, en meer zand voor een lichtere en beter gedraineerde zaaigrond.

Tip: 
Strooi na het zaaien wat fijn wit zand over de grond. Zo weinig mogelijk maar wel tot alles wit ziet. Zo zullen de insecten geen eitjes leggen in de grond.

Hoe gebruik je bodemverbeteraar?
Bodemverbeteraar wordt gebruikt in volle grond. Je voegt deze toe aan de bestaande grond om voor een optimale verhouding tussen lucht en vocht te zorgen. Deze meng je onder de grond die al aanwezig is: de helft bodemverbeteraar, de helft bestaande aarde. Bodemverbeteraar is dus veel goedkoper dan potgrond want je hebt er minder van nodig!

Er zijn vele soorten bodemverbeteraars op de markt, voor elke grondsoort heb je wel een optie; Telkens is de samenstelling van meststoffen, pH-waarde en structuur net wat anders. Wil je bijvoorbeeld zuurminnende planten aanplanten, zoals rododendrons? Dan ben je beter af met een bodemverbeteraar met een lagere pH-waarde door de aanwezige turf. Bodemverbeteraars worden vooral toegepast bij het aanplanten van duurdere planten, zoals bomen en hagen, in minder goede bodemcondities of om de structuur van jouw serregrond te verbeteren.

Het is zeer belangrijk om niet te enthousiast met allerlei bodemverbeteraars aan de slag te gaan. Bekijk eerst de behoeften van jouw tuin want meten is weten! Deze kan je eenvoudig zelf bepalen met een pH-meter, maar je kan ook een staaltje grond nemen voor een gespecialiseerde bodemanalyse.

Is de pH-waarde te hoog? Dan meng je maar beter wat turf onder de grond om deze te verzuren. Heb jij net last van een te lage pH-waarde? Dan is jouw grond sterk verzuurd, en kan je met (zeewier)kalk aan de slag. De voornaamste oorzaak van neusrot bij tomaten is namelijk een tekort aan kalk (te zure grond).

Deze bodemverbeteraars zijn geschikt voor grotere moestuinen
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen.

Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest. Let hierbij wel op voor de volgende twee punten:

1. De stalmest moet voldoende verteerd zijn. Verse compost of stalmest raden we af omdat de concentraties stikstof te hoog kunnen zijn waardoor de wortels van jouw plantjes verbranden. En nog belangrijker: verse mest is een bacteriehaard die ongewenste ziektes en virussen in jouw tuin kan brengen.

2. Te veel stikstof (pure stalmest) is minder goed voor vruchtgroenten. Die vragen meer Kalium voor de vruchtontwikkeling. Gebruik dit dus niet in jouw serre of plaatsen waar je paprika, tomaten, enz. gaan groeien.

Welke bodemverbeteraar heeft mijn tuin nodig?
Ook het type grond waarmee jouw tuin het moet stellen, speelt een grote rol bij de keuze voor een bodemverbeteraar:

Zanderige grond => bentoniet
Bentoniet is een natuurlijk kleimateriaal dat de grond zwaarder maakt en water beter vasthoudt. Ideaal dus als je een zanderige grond hebt, zowel in de moes- en siertuin als het gazon. Belangrijk is wel dat je dit product moet inwerken in de bestaande aarde. Gewoon bentoniet op jouw gazon strooien, zal niet veel helpen. Een typisch product dus voor in de tuinaanleg.

Zware kleigrond => Lavagruis, perliet en/of basaltmeel
Lavagruis is een gesteente dat zorgt voor een lichtere en luchtigere grond. Ideaal om de bodemstructuur van die zware kleigrond te verbeteren. Je mengt ongeveer 5kg lavagruis in per 10 m².

Perliet/perlite hebben we reeds besproken bij de potgronden. Het maakt de bodem luchtiger en is dus ideaal voor een zware kleigrond. Het houdt het vocht ook beter vast. Een bijkomend pluspunt: dit product is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. En hier zijn we natuurlijk altijd voorstander van! Perlite is zowel in de klassieke witte korrelvorm te verkrijgen als in een fijnere variant.

Tot slot nog de basaltmeel, een vulkanisch oergesteente en een typische kleigrondverbeteraar! Het verbreekt de verbinding tussen de kleikorrels waardoor de grond beter bewerkbaar zal worden. Daarnaast heeft het ook veel positieve eigenschappen zoals extra silicium, magnesium, enz. Kortom, een musthave om jouw kleigrond te verbeteren. Afhankelijk van hoe zwaar de kleigrond is, ga je 1 tot 2kg per 10m² gaan inwerken.

TIP: Basaltmeel kan ook als poeder verstoven worden op groenteplanten om ziektes en plagen te bestrijden. Het poeder vormt een barrière op de bladeren, en zorgt ook voor een stevige celwand bij de planten. Dit principe wordt dan ook vaak toegepast in de bio landbouw.

Nog een extra aanrader: Ideaal voor planten in pot is Terracottem. Deze bodemverbeteraar bevordert de groei, verbetert de bodem, zorgt voor de nodige meststoffen voor het eerste groeiseizoen en het belangrijkste: bespaart water! Terracottem slaat water en voeding maar liefst gedurende 8 jaar op! Hierdoor hoef je tot 50% minder water te geven. Dat is goed voor jouw portemonnee en het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *