Een goeie raad voor Pasen:
Je eieren nooit in één en hetzelfde mandje leggen, want als je dat mandje laat vallen, heb je niets meer. Verdelen over verschillende mandjes, en dat geldt eigenlijk voor alles in het leven.
Ik vind Pasen de mooiste feestdag van het jaar, omdat dan inderdaad alles verrijst. De natuur is in de lente op haar best. Merk je, “natuur” is vrouwelijk, en dat is ook normaal, want het is ook de vrouw die nieuw leven kan baren. Eigenlijk is Pasen het feest van de lente.
Het symbool voor Pasen zijn dan ook de eieren, weliswaar gebracht door de Paashaas, waarschijnlijk omdat het zo’n vlugge rakker is, denk ik dan, maar dat is blijkbaar toch niet zo.
De paashaas en paaseieren illustreren hoe voorchristelijke elementen kunnen opduiken in de christelijke riten. Zo worden paaseieren opgehangen in de bomen, een overblijfsel van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. Deze symbolen ziet men ook in andere lentefeesten zoals Beltane en feesten van regeneratie die aanmerkelijk ouder zijn dan de christelijke versie. Zo is er ook de oude symboliek van de mythe van Adonis, de jaarlijks stervende en herrijzende god, partner van Aphrodite. Ook de palmpasenstok met het broodhaantje in top heeft een heidense oorsprong. Dit is nog een overblijfsel van de meiboom van de Germanen. Om de komst van het licht te vieren droegen zij een boom rond met in top een haantje, het dier dat bij zonsopkomst de nieuwe dag aankondigt. De hedendaagse wetenschap gaat er echter van uit dat de paashaas helemaal niet zo oud is, maar een verzonnen kinderritueel is, dat pas sinds de zeventiende eeuw voor het eerst in Duitsland opkomt. De paashaas heeft van oorsprong een pedagogisch karakter en hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek is de paashaas voor het eerst in ieder geval in 1825 in Nederland bekend. Ook de voorchristelijke herkomst van de paaseieren blijft grotendeels in nevelen gehuld, omdat hier simpelweg schriftelijk niets van is overgeleverd. Het is aannemelijker dat er veel eieren met Pasen werden gegeten omdat deze tijdens de christelijke vastenperiode niet gegeten werden. (Wikipedia)
Ik heb mijn vader ooit betrapt toen hij ’s morgens in de vroegte, de paaseieren in de tuin aan het verstoppen was, en toen wist ik al dat het noch de Paashaas, noch de klokken van Rome waren, die al dat lekkers brachten.
Dit jaar valt Pasen op 21 april.