Niet Tupperware maar Upperdare!

“Ik had nog nooit een vibrator van nabij gezien”: 15 jaar homeparty’s met seksspeeltjes

De Morgen – 13-10-2018 – Cathy Galle

Stimulerende muntcrème, vibrators met orgasmegarantie en anale kralen. Ze worden allemaal verkocht op de zogenaamde Upperdare Party’s. Het bedrijf achter de thuisfeestjes met seksspeeltjes bestaat vijftien jaar. “Seks is zo meer bespreekbaar geworden.”

“Ik herinner me vooral de stimulerende muntcrème. Die lag in het lavabootje van het toilet, zodat we ze zelf konden uitproberen.” Nadine (41) heeft gemengde gevoelens bij de Upperdare Party bij haar nicht thuis, nu een jaar geleden. “Sommige producten waren gewoon stom, zoals tepelsieraden of de flessenopener die een geluid van een vrouwelijk orgasme laat horen. Wat moet een mens daarmee? Maar langs de andere kant: zo met een groepje vrouwen over seks praten, dat vond ik wel bevrijdend.”

De stimulerende muntcrème blijkt een klassieker te zijn op Upperdare Party’s. En ze zorgen meteen voor een bepaalde sfeer, meent Sofie, een jonge dertiger. “Bedoeling is wel dat je een beetje loskomt en ook iets durft”, legt ze uit. “Op zo’n party mag je ook artikelen aanraken, ruiken en zelfs proeven. De condooms met smaakjes kende ik al, maar er zijn ook likbare massageoliën en talkpoeders. Iedereen voelt zich hetzelfde, lichtjes opgewonden en ook wat onwennig. Dat zorgt voor een heel spannende en leuke sfeer.”

Mousse Magique

Upperdare ontstond vijftien jaar geleden toen een kunstenares haar man aanspoorde om in zijn seksshop in het Antwerpse schipperskwartier ook vrouwvriendelijke speeltjes te verkopen. Het werd een complete flop. De kunstenares nam de speeltjes mee en toonde die dan maar thuis, bij een hapje en een drankje, aan haar vriendinnen. Die kochten wél massaal, en Upperdare was een feit. Na een conflict met Tupperware, de fabrikant van vershoudpotjes die ook vooral via homeparty’s werkt, werd Upperdare omgedoopt tot Upper at Home.

Het concept is eenvoudig, legt Silvy uit Bavikhove uit. Ze werkt al jaren als upperlady, een consulente die de thuisfeestjes in goeie banen moet leiden. Bedoeling is om de producten te tonen en te verkopen, maar vooral ook tips te geven over hoe de gasten zichzelf en hun partner kunnen verwennen. “We tonen bijvoorbeeld hoe ze massagekaarsen over de rug van hun partner kunnen gieten. Of hoe ze de mousse magique kunnen gebruiken, een hydraterende schuim die je over de huid smeert waarbij je een geluid hoort dat doet denken aan een biefstuk in een hete pan. We hebben speelkaarten met kama sutra-afbeeldingen en eetbare bodypaint. Alles hangt wat af van waar de vrouwen in het gezelschap nieuwsgierig naar zijn.”

Volgens Upper at Home wordt de Fontaine de Jouvence, een vibrator met 99 procent orgasmegarantie, die werkt met een soort blaas- en zuigkracht, het vaakst gekocht. Op nummer 2 staat de Coeur d’Amour, een hartvormig massage-apparaatje met krachtige motor dat desgewenst ook meekan in bad. En op 3 de stimulerende muntcrème.

Denigrerend

De muntcrème is ook wat Nadine kocht. Voor haar was dat een revelatie. “Ik kom uit een vrij katholieke familie waar nooit over seks gepraat werd”, zegt ze. “Het woord alleen al uitspreken gaf bij mijn ouders al een heel ongemakkelijk gevoel. En seksspeeltjes, die waren vies en ook denigrerend voor de man. Want waarom zou zijn vrouw een of ander hulpmiddel nodig hebben? Ik had nog nooit een vibrator van nabij gezien. Laat staan dat ik wist wat anale kralen waren en wat je daar dan precies mee hoort te doen.”

Dat is net de verdienste van zulke initiatieven, meent seksuoloog Wim Slabbinck. “Upperdare stelt seksspeeltjes voor in een huiselijke context, wat de mensen een groot gevoel van veiligheid heeft. Daardoor wordt seks en seksueel plezier praten makkelijker. Op dat vlak speelt zo’n Upperdare Party en heel belangrijke rol.”

Maar is zoiets ondertussen niet al wat voorbijgestreefd? Hoewel het de eerste jaren nog iets was voor de durvers en er soms lacherig of stoer over werd gedaan, zijn seksspeeltjes ondertussen toch al lang ingeburgerd? Ondertussen zijn er ook al verregaandere initiatieven op de markt, zoals een ‘handjob masterclass’ waar je technieken leert om elkaar met handwerk te verwennen.

“Voor de jongere middenklassevrouw zijn seksspeeltjes inderdaad al lang geen ding meer”, vindt ook Slabbinck. “Maar dat is nog lang niet voor iedereen het geval. Ik denk dan aan mensen van allochtone origine, maar ook soms niet-stadsbewoners. Ik werk zowel in Gent als in Roeselare en je merkt een impact van de woonplaats op het praten over seks. In West-Vlaanderen is er toch minder openheid over dat soort zaken. Voor sommige groepen kan een beetje stimulatie om erover te praten dus nuttig zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *