Minder is meer

De idee dat ‘steeds meer’ het enige recept is om van het leven te genieten raakt stilaan aangevreten
De Morgen – 17-09-2018 – Barbara Debusschere

Economische groei laten we best los als heilig mantra, zo stellen 238 Europese academici in een pleidooi voor ‘post-groei’. “Want in naam van groei, die hier hoe dan ook steeds moeilijker wordt, maken we steeds meer schulden, versoepelen we de milieuwetgeving, verlengen we de werkweek en snoeien we in de sociale bescherming.”
Wat moeten we dan wel doen? Beperking van grondstoffengebruik; belastingen op vervuilende consumptie waarvan de opbrengst dan gaat naar het wegwerken van sociale ongelijkheid; een basis- en een maximuminkomen zodat het niet meer vooral draait om winsten van kapitaalhouders te verhogen. Minder ratrace en overconsumptie dus, en meer zinvol werk, levenskwaliteit, zorg voor onszelf en onze omgeving.

Gekken of revolutionairen

Die boodschap doet erg veel pijn aan de oren van de meeste economen en politici. Want, zoals Brits econoom Tim Jackson stelt: “Groei in vraag stellen zien we als iets voor gekken, idealisten en revolutionairen.”

Toch wordt dit pleidooi deze week luid verkondigd in Brussel. Niet op een manifestatie van een linkse ngo, maar in het Europees Parlement. Niet door gekken of revolutionairen, maar door een resem professoren van onder andere de universiteiten van Oxford en Columbia en de London School of Economics.Het is erg onwaarschijnlijk dat Europa een grote ideologische switch weg van groei kan of wil maken, alleen al omdat wij geen eiland zijn in de wereldeconomie. Maar dit pleidooi wegzetten als gezwets is ook onzin. Want op kleine schaal, hier en daar, tonen mensen en bedrijven al hoe het kan en hoe het voor hen klopt – bloeien door te minderen.

Plofkip

Een voorbeeld is het Antwerpse bedrijf REstore, dat erg goed boert door grote energieslokoppen te helpen om minder energie te consumeren, waardoor er in piekuren geen extra energiecentrales moeten draaien en zware kosten worden vermeden.

Natuurlijk kunnen we niet stoppen met leven en moeten we onze rekeningen kunnen betalen. Maar druppelsgewijs raakt de idee dat ‘steeds meer’ het enige recept is om van het leven te genieten aangevreten. Steeds meer mensen vereenvoudigen hun leven, zoeken weer connectie met niet-materiële zaken en de natuur. Steeds meer mensen zien dat ze niet gelukkiger worden van plofkip tegen knalprijzen, tien kilo ellende-T-shirtjes voor drie euro per stuk en de zoveelste smartphone. Ze willen af van de steeds dwingender druk om te voldoen aan allerlei perfecte plaatjes gebaseerd op ‘koop nu’.

Slimme ondernemers zien dat helemaal niet als een ideologisch welles-nietesspelletje, maar als inspiratie.

https://www.demorgen.be/economie/we-groeien-ons-kapot-238-academici-pleiten-in-open-brief-voor-rem-op-economie-b0c3330e/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=&utm_source=demorgen&utm_content=ochtend&ctm_ctid=a57e40ae9feefc6f3d4cf29b9a49158e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *