Meditatie en depressie

“Het effect van meditatie is even groot als dat van antidepressiva”.

Gaan ze nu bijna ophouden met die onzin te verkopen. Wie een depressie heeft is zelfs niet in staat om te mediteren, laat staan dat het zou genezen! En dat zelfs dokters die indruk wekken is helemaal te gek voor woorden!

“Er is nu toch stevig onderzoek dat aantoont hoe ook al enkele weken regelmatig mediteren een positieve impact heeft op stress, angsten, slaapproblemen, depressie, ontstekingsreacties, pijn. En er zijn studies die tonen dat het even effectief is als antidepressiva, maar dan zonder de bijwerkingen. Daarom schrijf ik patiënten nu vaker meditatie voor. Het kan geen zware ziekte genezen en ik blijf sommigen ook pillen voorschrijven. Maar er is te veel bewijs voor de positieve effecten om meditatie niet in te zetten.”

https://www.demorgen.be/binnenland/neuroloog-steven-laureys-in-onze-scans-zien-we-de-fenomenale-impact-van-meditatie-op-de-hersenen-bede7220/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=&utm_source=demorgen&utm_content=avond&ctm_ctid=a57e40ae9feefc6f3d4cf29b9a49158e

De uitspraak komt van Neuroloog Steven Laureys, die in de moeilijke periode rond zijn scheiding baat gevonden heeft bij meditatie om de problemen te verwerken. En dat geloof ik graag.

Maar wie te kampen krijgt met een depressie of burn-out, zal eerst daarvan moeten genezen om meditatie als hulpmiddel te kunnen gebruiken en waarderen.

Mijnheer Laureys heeft ook een boek geschreven over meditatie, en ik ben ervan overtuigd dat hij er meer over weet dan ik, en meditatie is inderdaad ook een heel goede manier om aan zelfzorg te doen. Dat meditatie stress en depressie kan helpen voorkomen daar geloof ik dus wel in. Maar meditatie verfgelijken met antidepressiva dat is er over, zelfs voor een dokter!

https://www.hln.be/showbizz/tv/neuroloog-en-topdokter-steven-laureys-pleit-voor-mentale-opvoeding-op-school-maak-van-meditatie-een-verplicht-vak-zoals-l-o~affa19bf8/

Therapie bij een psychiater en medicijnen lijken mij nog altijd de efficiëntste manier om te genezen van die vreselijke ziekte die zoveel mensen tegenwoordig treft. En als het wat beter met je gaat, vooral anders gaan leven en denken, met eventueel de positieve effecten van meditatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *