Kruiden in de tuin

We kennen en houden allemaal van kruiden. De kans is groot dat je vandaag al een product hebt gebruikt met een kruideningrediënt. Kruiden zijn geweldig!

De zeep waarmee je vanochtend douchte, bevatte lavendel geur. De biologische wollen trui die je draagt, is mogelijk gekleurd met kruiden. Sommige experts zeggen dat meer dan 25 procent van de geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn, plantenextracten bevatten. Vanavond, als je gaat eten, zullen je wortels opgeluisterd worden door dragon en je aardappelen versierd met rozemarijn. Kruiden ruiken en proeven geweldig en zorgen ervoor dat wij ons beter voelen.

Benieuwd hoe kruiden ons beter doen voelen?

Planten produceren in het algemeen chemische verbindingen als onderdeel van hun normale metabolische activiteiten. Deze verbindingen kunnen worden onderverdeeld in primaire metabolieten – zoals suikers en vetten – en secundaire metabolieten, die vooral in kruiden worden aangetroffen. Deze secundaire metabolieten beschermen kruiden tegen insecten en ziekten en hebben in bepaalde opzichten geneeskrachtige eigenschappen voor mensen. Kruidengeneeskunde is een vak apart!

Dus wat is een kruid eigenlijk?

Het is een groene plant waarvan de bladeren en bloemen geuren. Er zijn eenjarige, meerjarige en overblijvende kruiden. Ook onkruid is kruid en vele onkruiden zijn eetbaar!

https://www.biogroei.be/kenniscentrum/kruidentuin-gids/kruid-onkruid

Voor de duidelijkheid, er is een verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden zijn meestal verse of gedroogde bladeren, terwijl specerijen de zaden, wortels, vruchten, bloemen of schors zijn. Specerijen komen meestal uit subtropische en tropische gebieden terwijl de kruiden meestal uit Europa komen waar een gematigd klimaat heerst. Kruiden hebben de neiging om een mildere smaak te hebben, terwijl specerijen doorgaans sterker en doordringender van smaak zijn.

Voorbeelden van specerijen: gember (wortel), kaneel (bast), koriander (vrucht), mosterd (zaad), saffraan (meelddraden) …

https://www.biogroei.be/kenniscentrum/kruidentuin-gids/kruiden-oogsten

Top tien redenen voor het planten van kruiden

Kruiden zijn gemakkelijk te kweken en onderhoudsarm.

Verse kruiden die je hebt gekweekt, zijn smaakvoller dan de gedroogde kruiden die je in de supermarkt kunt kopen.

Er is een groot aantal interessante en smaakvolle variëteiten om uit te kiezen.

De meeste kruiden zijn meerjarig en kunnen ook in de winter buiten blijven staan.

Kruiden voegen kleur, geur en schoonheid toe aan het landschap.

Ze hebben weinig ruimte nodig! Iedereen heeft wel een plekje om enkele kruiden te kweken.

Kruiden kunnen je gezondheid verbeteren en je kan er etherische oliën van maken.

Ze zijn de final touch van een gezonde maaltijd.

Geplant in potten zijn ze een aantrekkelijke en aromatische toevoeging aan balkons, terrassen en vensterbanken.

Kruiden trekken nuttige insecten, bijen en hommels aan.

Bron: Biogroei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.