Hittegolf

Ik beklaag de vrouwen die met dit weer in verwachting zijn, o.a. mijn schoondochter, want ze voorspellen voor volgende week rond de veertig graden!

In de hete zomer van 1976 verkeerde ik ook in die toestand. Gelukkig moest mijn zoon pas in november geboren worden en kon ik toch nog af en toe bewegen. We zijn dat jaar zelfs nog op vakantie geweest naar Oostenrijk, voor de rust en de goede lucht.

Wie nu groenten in een serre heeft, heeft meer problemen dan in open lucht. Voor de druiven van David zal het dan misschien wel weer goed zijn. Hij is bezig met de trossen uit te korrelen (“knippen” zegden wij vroeger), en dat is de kleintjes er tussenuit knippen zodat de rest van de bessen dikker kan worden en rijpen. Hier en daar moet ook een tros helemaal verwijderd hangen zodat ze niet te dicht tegen elkaar hangen. Druiven raak je ook best zo weinig mogelijk aan, tot ze rijp genoeg zijn om op te eten.

Uitkorrelen is een geduldwerk, en ik had er destijds een hekel aan!

Wat mijn kippen er van denken weet ik niet, maar ze leggen al een paar dagen wat minder. Te warm misschien om op een nest te zitten duwen tot er een eitje komt.

De kersen in de tuin die zijn nu, na de aardbeien en de frambozen, ook rijp. Ik heb vandaag de eersten geplukt vooraleer de vogels er mee weg zijn, en ze zijn zoeter dan verleden jaar.

Het weer kan niet voor iedereen en alles goed doen, en het is te nemen zoals het komt, en eigenlijk nog het enige wat rechtvaardig is, want arm of rijk, je staat er machteloos tegenover. Trouwens, vandaag begint de zomer, willen of niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *