FILM: Locke

Ivan Locke is ploegbaas bij een bouwonderneming in Birmingham. Hij is getrouwd met Katrina, en heeft twee tienerzoons, Sean en Eddie.

Zeven maanden geleden kreeg hij bij een bouwklus in een andere stad Bethan als assistente toegewezen, waarmee hij toen een onenightstand had. Ze heeft hem laten weten dat ze zwanger is, en dat hij de vader moet zijn, want ze heeft niet met andere mannen seks gehad. Hij heeft Katrina niets verteld.

De dag voordat Ivan een grote betonstorting in Birmingham in goede banen moet leiden laat Bethan aan Ivan weten dat ze vervroegd in een Londens ziekenhuis gaat bevallen.

Ondanks zijn verantwoordelijkheden voor zijn werk en hoewel zijn vrouw en zonen hem verwachten om samen naar een belangrijke voetbalmatch te kijken, besluit hij naar Londen te rijden om bij Bethan te zijn als ze bevalt, omdat ze erg onzeker is en niemand anders heeft. Ivan is namelijk heel ontevreden over zijn vader, die nooit naar hem omgekeken heeft, en wil koste wat kost zich nu niet aan hetzelfde schuldig maken.

De film verloopt in real time en toont na een eerste scène op de bouwplaats alleen Ivan in zijn auto, rijdend van Birmingham naar Londen, waarbij hij vele handsfree telefoongesprekken voert.

Ivan belt zijn baas Gareth, die erg boos is over zijn afwezigheid, en die het hoofdkantoor in Chicago belt, waarna Gareth Ivan terugbelt dat hij ontslagen is. Gareth vraagt nog waarom hij zich niet ziek gemeld heeft, waarop Ivan antwoordt dat hij dat niet heeft gedaan omdat het niet zo is.

Ivan belt zijn collega Donal en vertelt wat er aan de hand is. Donal is erg nerveus over de grote verantwoordelijkheid die hij krijgt bij de betonlevering en -storting, en er zijn verschillende moeilijkheden, maar Ivan geeft hem gedetailleerde instructies en veel goede raad. Ivan zegt hem ook dat hij niet moet opnemen als de baas belt. Donal gaat hiermee akkoord, want hij wil geen opdrachten krijgen van een vervanger van Ivan, waarvan hij verwacht dat die minder capabel is dan Ivan. Ondanks zijn ontslag doet Ivan er alles aan om het goed te laten verlopen, niet voor zijn Gareth of het hoofdkantoor, of om zijn baan terug te krijgen, maar voor het beton, en het gebouw.

Ivan belt Katrina om alles te vertellen, en dus ook zijn ontrouw te bekennen. Zij maakt het uit en zegt dat hij in het huis niet meer welkom is; ook al zou zijn misstap eenmalig zijn dan zou ze die daarom nog niet minder erg vinden.

Ivan wordt door een van zijn zoons wel gevraagd om terug naar huis te komen.
Ivan voert ook denkbeeldige gesprekken met zijn overleden vader, die hij zich voorstelt op de achterbank. Hij memoreert dat toen Ivan in de twintig was zijn vader eindelijk eens kwam opdagen en zijn excuses kwam maken, maar dat Ivan dit en ook zijn verschijning weerzinwekkend vond.

Ivan en Bethan bellen elkaar meermalen, waarbij Ivan steeds vertelt waar hij is en wanneer hij aan zal komen. Bethan zegt dat ze van hem houdt, maar Ivan wil niet zeggen dat hij van haar houdt, want hij kent haar nauwelijks. Wegens navelstrengomstrengeling moet met spoed operatief worden ingegrepen, maar Bethan wil wachten tot Ivan arriveert. Op verzoek van de dokter overtuigt Ivan haar ervan het advies van de dokter te volgen. Terwijl Ivan bijna aan het hospitaal is belt Bethan hem, en laat hem de huilende baby horen.

Bron: Wikipedia

Tom Hardy levert ontegenzeggelijk een knappe, beheerste vertolking af als een man ‘die wil doen wat juist is’ en z’n eigen emoties zoveel mogelijk opzij zet tijdens een nachtelijke autorit.

Een film over eerlijkheid en verantwoordelijkheid, en voor mij heel herkenbaar omdat ik ook een vader had, net zoals Locke, die zijn verantwoordelijkheid niet genomen heeft tegenover zijn zoon. Een prachtkerel die Ivan Locke!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *