Egels in de tuin

Snoeitips

In november mag je beginnen met het snoeien van uw bessenstruiken. Bij kruisbessen en rode bessen snoei je 2/3 van de groei van het voorbije jaar in. Bij braam- en frambozenstruiken snoei je de takken waar vruchten aan hebben gehangen tot aan de grond af. De jonge, nieuwe scheuten laat je staan en mag je langs draden leiden en binden.
Dode takken kun je nu gemakkelijk uit struiken en bomen verwijderen. Je kan ze versnipperen en de houtsnippers kunnen dan terug onder bomen worden aangebracht. Indien gesnoeide takken in een uithoek van de tuin op een hoop worden gelegd zullen deze dienst doen als egelhuisje.

Bron: www.tuinadvies.be

Voor deze winter heb ik een egelhuisje besteld, want vroeger zaten hier altijd egels, zelfs met jongen, maar de laatste jaren zie ik ze niet meer. Hebben de treinwerken hen weggejaagd, of is het een algemeen probleem, ik weet het niet?Ik heb meteen ook het stevigste en dus ook duurste gepakt. Ze krijgen dus een chique villa met een grote tuin, als ze willen!Je kan natuurlijk ook gaan improviseren, zoals hierboven uitgelegd, en tegelijktijdig voor wat beschutting zorgen, zodat ze er ook hun jongen veilig kunnen werpen en opvoeden.Egels zijn fascinerende dieren en in de tuin zijn ze een weldaad, vooral omdat ze de bladluizen consumeren. In de winter moeten ze wel wat bijgevoederd worden, zodat ze een vetreserve kunnen aanleggen om de winter door te komen, en dat ga ik dan ook doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *