Een hoek af

Hebben jullie ooit tegen jullie kind gezegd: “Niet teveel je best doen.”? Ik wel dus, en iedereen zou dat wel af en toe eens moeten doen. Dat is gezond.

Sommige mensen overdrijven wel eens in hun best doen, en meestal zijn deze mensen te goed voor deze wereld, want als je niet oppast doe je daarmee jezelf tekort. En mijn zoon is zo iemand, dus probeer ik dat te voorkomen, al weet ik zeer goed, dat de aard van het beestje een beetje doorgegeven is.

Ik heb mij er ook al vaak aan bezondigd, en ouder worden betekent niet altijd wijzer worden, dus af en toe zit ik weer over de schreef te gaan, en daarom herken ik het ook zo goed bij anderen, en maakt het mij bezorgd.

Misschien zou er men in een tijd waarin elke gedragsvorm een etiket krijgt wel een naam kunnen aan geven, maar het is gewoon karakterieel, en daar wordt je grotendeels mee geboren en geef je dus ook door.

En als we elk mens een ziekte-etiket gaan opplakken, gaat iedereen denken dat je er niets kan aan doen, en dat is dus wel zo. Een mens kan veranderen, op voorwaarde dat die dat zelf wilt. Aan jezelf kan je werken, levenslang, als je genoeg zelfkennis hebt, je eigen gebruiksaanwijzing kent, en eerlijk genoeg bent met jezelf.

Maar ook daarbij niet teveel je best doen, want de interessantste mensen zijn nog altijd degene met een serieuze hoek af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *