Die als God is

Het is mijn feestdag vandaag! We vieren op 29 september Sint Michiel die elk jaar voor een prachtig nazomertje zorgt. Hopelijk ook dit weekend. We hebben wel al een overdaad gehad aan zomer, het goede weer kan niet blijven duren. Nog een laatste zonnestraal en het is weer op.

Maar mijn patroonheilige zorgt niet alleen daarvoor, want de heilige man heeft blijkbaar vele gaven. Aartsengel Michaël is namelijk ook de patroon van de wapendragers, en vanwege zijn weegschaal ook die van de bakkers, de weegmeesters en de apothekers, en verder van de ambulanciers, de artiesten, de bankiers, de stervenden, de kruideniers, de paramedici, de zieken, de armen, de zwaardsmeden, de ruiters, de soldaten, de politiemannen, de hoedenmakers, de blik- en tingieters, de wagenmakers, de radiomechanici, de snijders, de glazenmakers, de steenhouwers en de schilders.

Blijkbaar een heilige met vele talenten. Bovendien bestaat er een legende over de aartsengel Michaël die de duivel uit de hemel joeg. Want wanneer boze geesten een draak maken en daarmee naar de hemel gaan, lukt het Michaël de draak te verjagen en daarmee de boze geesten uit de hemel te weren. Vanaf dat moment is er één wereld boven in de hemel en één wereld in de diepte.

Hemel en hel, en elk van ons heeft wel een draak die moet verjaagd worden. Die van mij spuwt nog af en toe vuur, maar het is gelukkig in de loop der jaren een zwak vlammetje geworden.

Volgens joods-christelijke overleveringen zijn er zeven aartsengelen. Drie van hen worden in de katholieke kerk vereerd: Michaël, Gabriël en Rafaël.
Aartsengelen zijn geestelijke wezens die in Gods nabijheid leven. Zij zijn op bijzondere wijze betrokken bij de verlossing van de mensheid.

De naam Michaël zou in het Hebreeuws “Die als God is” betekenen. Ik heb dus een goddelijke naam, en zeg nu zelf, hij past mij uitstekend nietwaar!

Allemaal flauwe zever hoor, maar je moet er toch niet in geloven om het wel mooie verhaaltjes te vinden. En dat van dat nazomertje dat is meestal juist, maar dat zal eerder aan de natuur liggen dan aan die engel Die als God is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *