Depressief

Vandaag heb ik het zoveelste misverstand over depressie willen rechtzetten, maar het is mij niet gelukt, want blijkbaar is het begrip voor elke ziekte niet even groot.

Hopelijk komt er ooit een dag dat er evenveel begrip en mededogen voor depressie (en zelfdoding) is, als er nu voor kanker is.

Depressie is namelijk voor vele mensen geen ziekte, maar een zwakte, iets waar je iets kunt aan doen, iets wat je eigen schuld is. Maar ik verzeker je dat ik het niemand toewens, want het is evenzeer een hel als elke andere pijn en angst die je door moet.

Bovendien beleef je de ziekte in grote eenzaamheid, want geen vriend, geen familielid die aan je bed komt zitten of voor je zorgt, je moet er meestal alleen doorheen. En dan, als de wanhoop te groot is, je geen uitweg meer ziet, kunnen er inderdaad ‘domme’ dingen gebeuren, want je wilt dat het stopt, nu en voorgoed!

Je moet er inderdaad alleen doorheen! Het is heel fijn wanneer je toch het geluk hebt dat er mensen in de buurt zijn die tijd willen maken, aandacht besteden en luisteren. Maar uiteindelijk moet je er toch altijd helemaal alleen door. Het enige wat kan helpen is professionele hulp die je “tips” aanreikt om over alles na te denken en vooral anders te gaan denken.

Je moet voor jezelf vechten op een moment dat je daar eigenlijk niet toe in staat bent, maar dat is wel het enige dat helpt.

Dat mensen het niet begrijpen is niet verwonderlijk, want het is ook zo immens wat je overkomt. Daarom is het ook zo bewonderenswaardig dat jijzelf het bent die voor je genezing zorgt, en het is helemaal fantastisch dat je dan ook achteraf kan zeggen, dat je je veel gelukkiger voelt dan voor die zwarte periode.

Maar nogmaals ik wens het niemand toe, en zoals voor alles geldt ook voor een depressie: voorkomen is veel beter dan genezen!

Depressief

Een jaar
ben ik mijn bed
niet uitgekomen,
ik wou niet
met de werkelijkheid leven,
maar er is
geen alternatief,
het is dat
of niets.

Micheline Baetens – 21 januari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *