Als je het niet aanneemt

Als mensen problemen hebben willen ze jan en alleman veranderen die volgens hen de schuld zijn van die problemen. Terwijl de enige die moet veranderen zijzelf zijn.
Je kan anderen niet veranderen, maar gelukkig wel jezelf, en dan zal je zien dat na een tijd haast de hele wereld verandert.
Wie nooit neen zegt, en altijd over zich heen laat lopen, moet maar eens de test doen, en eens iets weigeren waartegen hij of zij vroeger altijd ja zei. Ge gaat nogal wat zien!!!
Waarom mag iedereen leven zoals hij/zij wil, en waarom mag jij dat niet, zelfs niet van jezelf? Goeie vraag, nietwaar!Ik zou hierover een verhaal kunnen schrijven over 69 jaar vallen en opstaan, en weer doorgaan. Eigenlijk zou het een boek moeten worden, over hoe niets in het leven de schuld van anderen is, maar enkel aan jezelf ligt, en in feite ben ik ervan overtuigd dat het boek heel weinig zou gelezen worden omdat mensen het nu eenmaal comfortabeler vinden dat ze slachtoffer zijn in plaats van dader.
Echt hoor, het ligt grotendeels aan jezelf hoe je behandeld wordt door je omgeving, zeker als het om alledaagse zaken gaat. De grote drama’s die overkomen ons, maar hoe anderen je behandelen dat heb je zelf in de hand.

Je kan je ouders, je familie, je vrienden, je collega’s, je baas,… van onrechtvaardig en unfair gedrag blijven beschuldigen, maar het ligt wel aan jezelf hoelang en gemakkelijk ze dat kunnen blijven doen, en het enige wat daarbij echt helpt is kiezen voor jezelf.
Ik heb het onlangs nog moeten doen, kiezen voor mezelf, en indien ik het niet had gedaan, was ik waarschijnlijk ziek van geworden van de situatie. Het is niet evident en pijnlijk is het in elk geval, maar je houdt op die manier wel zelf de touwtjes in handen.
Wrok, haat en spijt lossen niets op, je verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor jezelf wel, want dan pas kan je de problemen voor jezelf oplossen, ook al worden die veroorzaakt door anderen. Je laten doen, is trouwens een beetje hetzelfde als je verantwoordelijkheid niet nemen…

Zelfzorg

Je groeit op
met de gedachte
dat je pas iemand bent
als je iets doet
voor anderen.

Later
kom je erachter
dat dit enkel
de perfecte manipulatie is
om je te laten doen
wat die anderen
van je verlangen.

Nu weet je
dat om het even wat
pas goed is
als je het in de eerste plaats
voor jezelf doet.

Micheline Baetens – 17.08.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *