Reinaert

Vandaag opnieuw een verslagje van mijn zoon over de toestand van Reinaert:

Ook vandaag worstelde Reinaert met ontwenningsverschijnselen, maar de medicatie is bijna afgebouwd. De fentanyl staat nu nog op 0,5 ml/u en de dexdor op 2,2 ml/u. Dus de eindmeet is wat dat betreft in zicht.
Er werd opnieuw besloten om vandaag geen nierdialyse te doen aangezien de hoofdarts blij was met hoe de nieren het momenteel doen, zowel het urineren van vocht als de klaring van bepaalde afvalstoffen. Als blijkt dat ook de komende dagen geen intermittente dialyse meer nodig is, dan kunnen de katheders eindelijk uit zijn nekje en is de kunstnier ook een afgesloten hoofdstuk.
De komende dagen gaat men ook bekijken wanneer hij van het beademingstoestel kan, en die tube eindelijk uit zijn keel mag. Wanneer dat zal zijn hangt nauw samen met de afbouw van de fentanyl en dexdor, en of er nog dialyse nodig is. Kortom, veel belangrijke gebeurtenissen op stapel deze week of begin volgende week.
Zelf hebben we opnieuw onze kamer in het ouderverblijf kunnen verlengen tot maandagochtend.”
David Joly – 05-10-2022
Goed om weten: Houd een vos een winterslaap?
Nee. Een vos houdt geen winterslaap. In de winter is een vos druk bezig met voorbereiding voor de jonkies die in maart geboren worden.
De paartijd (ranstijd) loopt van december tot februari, met een piek in januari. Na een draagtijd van zeven à acht weken worden de jongen geworpen (meestal vier à vijf).
Enkele weken na de geboorte verhuist de moeder haar jongen vaak naar een ander, groter hol. Het mannetje verblijft niet bij het vrouwtje en de jongen in het hol maar brengt wel voedsel aan voor haar en de jongen.
Vossen leven territoriaal in kleine (familie)groepjes. Een territorium wordt bezet door één dominant mannetje (rekel) en één dominant vrouwtje (moer), soms aangevuld door een tweede of derde wijfje. Die extra wijfjes of tantes brengen zelf geen nest groot maar brengen wel voedsel aan voor de jongen van het dominante vrouwtje. 
Ziezo, dat weten we ook weer, en zo zal het gebeuren!

4 gedachten over “Reinaert

  1. Beste Reinaert,
    Ruud de reiger, Ed en Willem bever, Plons de kikker, de familie Zwaan, de gezusters Gans, Blokje de ijsvogel en alle andere vrienden wachten met spanning op de dag dat je weer bij hen op bezoek komt in de IJsebroeken.
    Tot binnenkort …
    Groetjes,
    Leen en Filip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *