Vlierbloesemsiroop

Ik heb een aantal gewone vlieren in mijnen hof staan en regelmatig komt er eentje bij. Het zijn heel gemakkelijke struiken die weinig onderhoud vragen en waarvan de bloesems ’s avonds na een warme dag heerlijk ruiken.

Naar het schijnt zijn het diverse soorten vlieren, dat verschilt van continent tot continent. Maar ik ben al blij met een gewone. En tegen zwarte magie ben ik dus lijkbaar heel goed beschermd, alhoewel dat kan ook best spannend zijn!

De vlierbloesemsiroop heb ik al gemaakt en vooral in de zomer kan die fris maken, aangelengd met wat spuitwater en ijs.

De gewone vlier ( Sambucus nigra )

De vlier is van oudsher gekend om bescherming te bieden tegen zwarte magie, boze geesten, brand of blikseminslag. Dit zou zijn mede dankzij de goedgezinde huisgeesten in de struiken. Een ander verhaal vertelt dat Judas zich zou hebben opgehangen aan een vlier. Van de takken maakten we vroeger dan weer fluiten en ik persoonlijk gebruikte ze om een windvlieger te maken.

De gebruikte onderdelen zijn voornamelijk de bloesems en bessen. Al wordt het blad ook uitwendig toegepast. En kan men de schors mede dankzij het ijzersulfaat gebruiken om een grijsbruine tot zwarte kleur te geven aan katoen of wol. Het blad geeft dan weer een gele tot groen kleur.

In de bloesems vind men oa vitamine A en C, verschillende flavanoïden. Maar ook looistoffen, slijmstoffen, fenolzuren enz terug. Ook etherische olie, steroïden, vetzuren, kalium en bitterstoffen. De bessen hebben dan weer een andere samenstelling. Maar dat is voor later op het jaar.

Door de proteïnen speelt de vlier nogal een belangrijke rol in het voorkomen van bacteriële infecties en het verhogen van de weerstand. Het heeft niet enkel een antiseptische werking, maar het weert ook virussen. Verder heeft de bloesem door de looistoffen en ursolzuren een samentrekkende en ontstekingsremmende werking. Juist daarom wordt deze ingezet bij grippale aandoeningen, koorts, verkoudheid, hoest. Mond-, neus-, en keelaandoeningen.

De vlierbloesemsiroop is zeker de meest gekende, net als de limonade. Maar op vraag en na een beetje zoeken wat dacht je mss van vlierbloesemchampagne. Hier wordt geen suiker toegevoegd maar gedroogd fruit. Die de micro organismen zo de voeding biedt waarop zij kunnen feesten.

– 10-15 schermen
– 1/2 citroen in schijfjes
– 6 dadels
– 1 liter water.
– inmaakpot van 1,5-2 liter en een theedoek.

Laat de bloesems even rusten om alles eruit te laten kruipen, zo verlies je ook het stuifmeel niet. Verwijder de dikste stelen. Doe de bloesems met citroen dadels en water in de pot en sluit hem af. ( zorg ervoor dat alles onder staat ). Laat dit een dag of 3 op een warme plaats staan, je kan reeds op de tweede dag proeven of hij zuur begint te worden. Als de smaak je bevalt kan je het geheel door een neteldoek doen. En in de koelkast max 1 maand bewaren. Wil je echt bubbels kan je na het zeven honing of suiker toevoegen. Tot een zoetheid vergelijkbaar met een fruitsap. In de koelkast zetten en dagelijks even de dop opendoen, om er de druk af te laten. Eenmaal op smaak kan je hem leegdrinken, blijven wachten heeft geen nut. Daar ook in de koelkast het fermentatieproces gewoon doorgaat. ( met dank aan de voedzame keuken ).

De Boskruidenier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *