Je moet er tegen vechten!

Waarom zeggen ze tegen mensen die een depressie hebben: “Je moet er tegen vechten”, en waarom ook datzelfde niet tegen mensen met een maagzweer of een gebroken been?

Mensen met een depressie hebben net als iedereen medicatie en verzorging nodig, net zoals bij elke andere ziekte. Want depressie is dus een ziekte, en niet iets karakterieel! En wees gerust gevochten hebben ze al lang genoeg, vaak veel te lang.

Zullen we eens tegen mensen met kanker zeggen, dat ze er tegen moeten vechten? Natuurlijk niet, wel tegen mensen met een depressie ook niet, want dat is ook een ziekte die je overkomt en waar je niet om gevraagd hebt.

Maar blijkbaar denken veel mensen dat nog, dat het aan de persoon zelf ligt, en vaak moeten die zich dan ook nog schuldig voelen en zich afvragen: “Wat doe ik verkeerd? Waarom ben ik zo zwak dat ik dit niet kan overwinnen?” Terwijl ze vaak juist veel te lang, veel te sterk en te veeleisend voor zichzelf zijn geweest.

Zopas weer iemand aan de lijn gehad die al anderhalf jaar vecht. Gelukkig nam ze nu het initiatief om zich te laten bijstaan en naar een oplossing, én hopelijk de verlossing, te zoeken!

Ik hoop dat ik als ervaringsdeskundige kan helpen. Ik kan haar in elk geval vertellen hoe ik het doe, en waarmee en door wie en wat ik geholpen werd en wordt. We hebben afgesproken dat we er zondagnamiddag , bij een gezellige kop koffie, er eens uitgebreid gaan over praten, want praten helpt!

2 gedachten over “Je moet er tegen vechten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.