Ouderen na corona

Leidraad voor 65-plussers na corona: schat zelf je risico in

Niet alle 65-plussers lopen evenveel risico om zwaar getroffen te worden door corona. Minister van Welzijn Wouter ­Beke (CD&V) pakt uit met een charter, dat houvast biedt.

Mogen oma en opa opnieuw op de kleinkinderen passen? Mag de ­familie elkaar in de armen ­vallen? De antwoorden op die ­vragen vind je níét in het nieuwe charter ‘Hoe veilig de draad opnemen als oudere in onze samenleving?’, dat Vlaams minister van Welzijn ­Wouter Beke (CD&V) schreef in overleg met de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Mantelzorgplatform.

‘Er is niet één regel die voor ­iedereen geldt, omdat niet alle ­65-plussers over dezelfde kam kunnen worden geschoren’, zegt Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerder van de minister. ‘Herinner u de storm van kritiek toen enkele weken geleden werd gesuggereerd om alle 65-plussers langer in quarantaine te houden. Een fitte 69-jarige die nog elke dag op zijn koersfiets zit, loopt niet hetzelfde risico als een 85-jarige met een hartkwaal of andere medische problemen.’

Afvinklijst

Het charter kiest dus niet voor een radicale breuk vanaf een zekere leeftijd. Het biedt een leidraad die ieder voor zichzelf moet interpreteren.

‘Er is niet één regel, want niet alle ­65-plussers kunnen over dezelfde kam worden geschoren’Steffen Van Roosbroeck Woordvoerder Wouter Beke

Elke oudere wordt opgeroepen om zelf de inschatting te maken. Ten eerste, hoe zit het met uw persoonlijke gezondheid? Hebt u een chronische aandoening? Zo ja, dan bent u kwetsbaarder. Ten tweede, hoe risicovol is de activiteit waaraan u wilt deelnemen? Er zit een handige afvinklijst bij, die kan helpen om de activiteit in te schatten. Die bevat vragen als: hoeveel mensen nemen eraan deel? Wordt de ­fysieke afstand tussen mensen ­gerespecteerd? Worden generaties met elkaar vermengd? Vindt het contact buiten of binnen plaats en duurt het lang of kort?

Als de activiteit niet veilig genoeg lijkt, durf dan de organisator ervan aan te spreken. Bij twijfel: overleg met uw huisarts .

Het charter is afgestemd met Gees-voorzitter Erika Vlieghe.

Hoe dan ook blijven de zes gouden regels belangrijk. Ze worden in het charter nog eens opgesomd: was vaak je handen met water en zeep en houd afstand. Beperk fysieke sociale contacten en draag een mondmasker in het openbaar vervoer of op drukke plaatsen, waar ­afstand houden niet mogelijk is. Kom liever buiten samen dan binnen. Wees extra voorzichtig bij mensen die tot een risicogroep behoren. Je mag tien extra mensen zien per week buiten je eigen bubbel. Ook groepsactiviteiten in ­privékring blijven beperkt tot tien mensen. Knuffelen mag, als je ­eigen risicoprofiel dat toelaat, ­binnen je eigen bubbel.

Het charter is belangrijk omdat ouderen heel wat taken in de samenleving vervullen: als oppas voor de kleinkinderen, als mantelzorger en als vrijwilliger.

Veerle Beel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *