Zomergasten 2018 met Esther Perel

Zopas naar de laatste Zomergasten van 2018 gekeken, met Esther Perel.
https://www.facebook.com/VPROZomergasten/videos/526156484463923/

https://www.facebook.com/VPROZomergasten/videos/583812222037312/

Esther Perel is een Belgisch-Amerikaanse psycho-therapeute die kantoor houdt in New York City. De afgelopen tien jaar reisde ze de wereld rond en interviewde honderden koppels die te maken kregen met ontrouw in hun relatie.

Haar eerste boek Erotische Intelligentie verscheen in 2007.

In haar nieuwste boek Liefde in Verhouding onderzoekt ze het conflict in relaties tussen de zoektocht naar zekerheid en avontuur.

Haar TEDTalk Rethinking Infedelity over een andere kijk op ontrouw werd meer dan 20 miljoen keer bekeken.

SInds 2017 maakt ze ook de razend populaire podcast Where should we begin . Daarin analyseert ze koppels en hun relatieproblemen. Ze geeft ook digitale workshops voor koppels met relatieproblemen.

Het boek dat haar leven heeft bepaald is De zin van het bestaan (uitgeverij Acco) van de Oostenrijkse neuroloog, psychiater en holocaust-overlever Viktor Frankl. Ook haar ouders overleefden tientallen kampen. Na de oorlog ontvluchtten ze Polen en kwamen in ons land terecht. Ze bouwden een leven op in Leuven om zich daarna in de Abdijstraat in Antwerpen te vestigen waar ze een kledingzaak hadden.

Ze heeft een lijst van 150 films over overspel. In haar top drie staat ‘Love Actually’ (2003) met Emma Thompson waarin de muziek van Joni Mitchell een belangrijke rol speelt.

Esther Perel was erg onder de indruk van het nummer 1-800-273-8255 van Logic dat genomineerd werd voor de Grammy’s. Daaruit blijkt hoeveel millenials worstelen met zelfmoordgedachten. Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

BOEKEN:

Erotische intelligentie

Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?
De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. En juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten.
In onze huidige maatschappij zijn de belangrijkste waarden die we nastreven in een relatie: gelijkwaardigheid, vertrouwen en eerlijkheid. Deze waarden zijn echter dodelijk voor een opwindend seksleven, dat juist gebaat is bij machtspelletjes, oneerlijke voordelen en verleidelijke manipulaties. Perel neemt ons mee in deze paradox tussen liefde en lust en toont aan dat intimiteit en erotiek goed samen kunnen gaan in een sterke relatie. Als psychotherapeut heeft ze veel stellen met deze problematiek behandeld. In dit heldere, soms provocerende boek, dat werelijk oplossingen biedt voor een probleem waar veel mensen tegenaan lopen, put ze uit de rijke ervaring die ze in haar praktijk heeft opgedaan.
Esther Perel woont in New York en heeft een eigen praktijk als psychotherapeut. Ze is geboren in België en spreekt vloeiend Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Hebreeuws en Nederlands. Liefde in verhouding

Ontrouw is een verlangen naar liefde buiten de deur. De verboden liefde wordt vanuit verschillende standpunten bekeken. Doel is ook een positief gesprek over dit beladen onderwerp. Wat zijn de facetten van een verhouding? Opvattingen over ontrouw zitten vast in onze culturele psyche. Verhoudingen en geheimen horen bij elkaar. Dit boek gaat ook over hartstocht en verraad. Overspel is van alle tijden, maar hoe deze wordt beleefd of geduid, hangt af van plaats en tijd waar het drama plaatsvindt. Hillary Clinton is een voorbeeld. Wat ontrouw is, wordt zeer verschillende gezien. In deze tijd zijn verhoudingen niet meer wat ze geweest zijn. Alles wat met vreemdgaan en ontrouw te maken heeft, wordt in dit boek beschreven. Zoals de prijs van ontrouw, maatregelen van herstel, jaloezie, wraak, het dilemma van de liefde, een kind uit een verhouding, lust en verlangen. Gedegen, gedocumenteerd met veel casuïstiek en met een uitgebreid register. Aanbevolen voor een brede doelgroep.

Bedankt Esther Perel, ik voel mij bevestigd in hoe ik over vele zaken denk en dat doet écht deugd. En ik ben gelukkig geen overlevende, maar een levendige!

Een paar films die door aangeraden werden: I,Tonya, Call me by your name, A walk on the moon en Away from her.

Nog een naam om te onthouden is Salvador Minuchin. Hij was haar voornaamste leermeester. Van hem komt de uitspraak “Zekerheid is de vijand van de verandering.” Wat ik eigenlijk al wel wist…

https://translate.google.be/translate?hl=nl&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Minuchin&prev=search

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *