Vandaag de dag

Als mensen tegen jou zeggen dat je te gevoelig bent, is dat misschien omdat zij te hard zijn. En als ze zeggen dat je zo hard niet mag zijn, is dat waarschijnlijk omdat je eerlijk bent, waar zij dat niet durven. En wanneer je uitgemaakt wordt voor egoïst, betekent dat misschien dat hun manipulatie niet gelukt is.
Probeer mensen ook nooit op andere gedachten te brengen, want dat moeten zij zelf doen, en waarschijnlijk zijn zij daartoe niet in staat, omdat zij niet de nodige mentale bagage hebben.
Mensen proberen overtuigen dat ze het bij het verkeerde eind hebben, of mensen proberen veranderen is onbegonnen werk, want mensen leren wat ze willen leren. Daarom is het ook onbegonnen werk om dergelijke mensen met hun problemen naar de psychiater te sturen, want hij zal in hun ogen altijd een slechte psychiater zijn, en daarom ook dat elke preventiecampagne gedoemd is om te mislukken, want het zijn alleen degene die al overtuigd zijn die er akkoord mee zullen gaan.
Het is niet de psychiater die je problemen zal oplossen, maar dat zal je zelf moeten doen. Een psychiater, als het een goeie is, zal je spiegel zijn, die je toelaat jezelf te observeren en jezelf te leren kennen. Het is dus ook nodig dat je heel eerlijk bent, want anders verlies je niet alleen zijn tijd, maar ook de jouwe.


Je psychiater zal je geen goede raad geven, hij zal je enkel wat bijsturen als je dreigt af te dwalen en weer in je oude gewoontes hervalt, want die zijn soms hardnekkiger dan je goede wil om te veranderen.
En iedereen kan veranderen, maar enkel als hij of zij het zelf wil – het is hard werken aan jezelf – en het is heel bewonderenswaardig als dat proces uiteindelijk lukt.
Nog een pluspunt is, dat als jij verandert, je omgeving automatisch zal mee veranderen, omdat dit nu eenmaal niet anders kan, of de relatie stopt. Jij zal immers niet anders meer kunnen zijn, dan wie je bent, of je komt terug in je oude problemen terecht.
Omdat je geleerd heb wat goed en slecht voor je is, zal je in de eerste plaats heel goed voor jezelf zorgen, en dat zou eigenlijk iedereen moet doen, want wie goed voor zichzelf zorgt, weet ook hoe hij goed voor een ander kan zorgen. Op jouw beurt zal jij een spiegel kunnen zijn voor die andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *