Vandaag de dag 30.05.2018 (2)

Ben ik harder geworden en onverdraagzaam? Ik hoop van niet. Realistischer misschien. En boos. Want er wordt ons tegenwoordig van alle kanten zoveel opgedrongen, nieuwe regeltjes, nieuwe moraal, nieuwe godsdienst… En we zijn al onze oude frustraties nog maar pas af aan het bouwen.
Mei ’68 is vijftig jaar geleden, en vandaag in mei 2018 dient zich een nieuw verzet aan  tegen alles wat ons in onze vrijheid dreigt te beknotten.
Wanneer wordt een overtuiging om het even dewelke nu eens eindelijk een privézaak waar je anderen niet mee lastig valt en zeker niet gaat opdringen aan een hele bevolking?
Hoelang gaan wij nog als belastingbetaler subsidies moeten betalen voor overtuigingen die de onze niet zijn, en door om het even wie in het leven geroepen kunnen worden?
Toen ik mij jaren geleden, samen met mijn zoon, liet ontdopen, werd ik door de pastoor van Overijse uitgemaakt en uitgeschreeuwd, waarom dit nu nodig was.
Wel, mijnheer pastoor, dat was nodig omdat ik in het reine wou komen met iets dat mij als kind was opgedrongen, en waar ik als volwassen vrouw helemaal niet meer achterstond.
Toen mij zoon geboren werd, ik was achtentwintig, en nog goedgelovig, heb ik hem ook laten dopen. Ik beken, dat had ik niet mogen laten gebeuren, maar het kind was heel ernstig ziek en de non van het ziekenhuis vond dat het hoog tijd was om hem “voor alle zekerheid” te laten dopen.
Wenend en met een doodziek kind in mijn armen heb ik dit dan maar laten gebeuren. Later hebben we dit dan gelukkig ongedaan kunnen maken.
De pastoor van Hoeilaart, die ook betrokken partij was, en ons uit zijn boeken moest schrappen, vond dit een domme en overbodige handeling.
Wel ik niet, ik ben blij dat ik niet meer behoor tot iets waar ik niet in geloof en wat ik zelfs verwerp.
Geloof ik dan in niets meer? Ik geloof in alles!!! Maar niet in verzinsels die maar op één ding uit zijn, namelijk macht. Macht over de wereld, macht over mensen, en die zoveel mogelijk in de tang proberen te houden door een overtuiging die de één of andere machtswellusteling uit zijn vinger heeft gezogen.
Want het is bedrog met voorbedachte rade, om ons klein en dom te houden, en vooral bang, heel erg bang te maken.
En wat angst met een mens doet, daar weet ik alles van!

Eén gedachte over “Vandaag de dag 30.05.2018 (2)

  1. Heb met laten ontdopen ten tijde van de affaire Vangheluwe. Heb daar geen enkel probleem mee gehad: een briefje naar het bisdom en een standaardbriefje terug dat men dit zou doorgeven aan de parochie waar ik gedoopt werd. Of het effectief gebeurd is, zal me worst wezen. Heb vanaf die dag geen stap meer in een kerk gezet en ben van plan dit ook te doen. Het onrecht wat mij en mijn generatie is aangedaan, vergeef en vergeet ik niet.
    Dat de mei 68’ers, die lak hadden aan alles wat met gezag en macht, met kerk en staat te maken had, ons nu opnieuw voorliegen, ons opnieuw die kant uitdrijven waar men toen zo op spuwde, baart me zorgen… We moeten er tegen blijven vechten. Of het iets gaat veranderen met een maatschappij die alleen gefixeerd lijkt op brood en spelen….?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *