Vandaag de dag 27.05.2018 (2)

‘Het begint met onrust. Het gevoel dat er iets niet klopt, dat tref je meestal aan bij hypergevoelige mensen, bij bijna zieken, of bij zieken. Daarom zijn zieken heel belangrijk voor een samenleving; een samenleving van gezonde mensen is verloren want ze heeft geen gevoel. En een van deze onrustige mensen was mijn vader. Hij zei in de jaren vijftig als boer dat hij voor zijn land geen kunstmest wilde gebruiken. Ook al zou het daarmee de extra opbrengst van tarwe mislopen. In het dorp zei men dat hij gek was. Tegenwoordig zeggen ze: wat een slimme man was hij, zo vroeg al, de eerste groene landbouwer.
Die onrust, die aanzet tot denken, heb ik van hem geërfd. Zelf nadenken en niet zomaar de Zeitgeist volgen.’ (Dixit: Wilhelm Schmid, filosoof)

Prachtig toch, nietwaar! En ze zijn er altijd al geweest, mensen die intuïtief aanvoelen dat de gewone gang van zaken niet de goede is. En door dat aanvoelen ook anders gaan denken en creatief zijn met alternatieven.
https://www.trouw.nl/home/rijp-voor-een-mooi-leven~a156f091/
Net zoals ik als kind al aanvoelde dat plastic niet deugde, en nu bijna zeventig jaar later merk dat de hele wereld dat begint te vinden. (zie Vandaag de dag 05.05.2018)

En dan wat die onrust betreft, die ik eerder eigenzinnige gedrevenheid zou willen noemen, die zit er ook al in als kind, daar wordt je waarschijnlijk mee geboren. Misschien zit het wel in de genen, is het leven een doorgeefluik, en hangt het gewoon af van in welke rij je staat om de dingen aan te nemen.

Wat ik ondertussen na zeventig jaar leven wel geleerd heb, is dat zich afzetten tegen “de gewone gang van zaken'” geen zin en ook geen nut heeft. Ga je gang, en zoals het spreekwoord zegt “doe wel en zie niet om”. De massa is de massa, en het is niet omdat ze met veel zijn, dat ze ook gelijk hebben. Bovendien, het gaat helemaal niet om het gelijk, het gaat om met jezelf kunnen leven, het gaat om tevredenheid, je gemoedsrust, intuïtief voelen dat het zo goed is. En eens dat gelukt is, kan niemand je ooit nog op ander gedachten of gevoelens brengen.
Blijf bij jezelf, het is je beste maatje!

2 gedachten over “Vandaag de dag 27.05.2018 (2)

 1. Hey Micheline,
  Je haalt toch altijd de gedachten uit mijn hoofd 😉
  Heel mooi verwoord weeral.
  Men noemt mij soms koppig, maar het is een positieve koppigheid en ik sta altijd open voor vernieuwende ideeën.
  Vandaar dat dit project hier ook al 15 jaar draait, door mijn doorzettingsvermogen en het niet opgeven als het moeilijk gaat. Is dat koppigheid? denk het niet 😉
  fijne dag nog
  Greet

  • Welke betekenis men er ook aan geeft, Greet, of het nu koppigheid is of iets anders, een steen verleggen in de rivier doet het water altijd anders stromen, en dat is vaak heel erg nodig. Groetjes uit Hoeilaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *