Vandaag de dag 26.05.2018 (2)

Mezelf een ganse namiddag afgebeuld in de tuin bij een temperatuur van ongeveer dertig graden, en mijn zoon hetzelfde lot laten ondergaan, maar nu dik tevreden met het resultaat.
Eerst nog wat wortelen bijgezaaid. Hete pepers geplant in potten, en een vijftal mini-tomaatjes, de soort Tutti Frutti in de koude bak. Voor de naam alleen al zou je ze kweken.
Boterboontjes en staaksnijbonen moesten ook dringend de grond in, en verder een beetje de ongewone toer opgegaan, door te kiezen voor Chinese rode kool, rode Batavia sla, en flower-sprout, een spruitjes soort waarvan het spruitje eerder op een bloemetje lijkt.

Ik heb gemerkt dat er aan de aardbeien heel wat bloemetjes staan, en de bessen nogal klein uitvallen, dus ga ik ze eerstdaags wat uitdunnen, waardoor ze dikker zullen worden.
https://www.makkelijkemoestuin.nl/wiki/fruit/aardbeien-voor-gevorderdenen.
Rondom het huis staan een aantal vlierstruiken, wiens bloemenschermen zich blijkbaar lenen tot een paar heerlijke receptjes. Eén ervan ga ik deze week eens uitproberen.

Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten
een flinke hoeveelheid vlierbloesemschermen
water
2 citroenen
Suiker

Werkwijze
De citroenen schillen en in schijfjes snijden. Doe de vlierbloesemschermen in een glazen of stenen pot. Afwisselen met citroenschijfjes. Goed aandrukken. Water opgieten tot de schermen onderstaan. De pot afdekken en 24u op een warme plek zetten. Leg een stuk neteldoek in een zeef en giet het mengsel hier door. De bloemen en citroenen goed uitdrukken. Doe het vocht in een maatbeker. Per dl vocht neemt u 100 g suiker. Breng het vocht met de suiker langzaam aan de kook en neem de pan van het vuur als alles gaat borrelen. Het schuim afscheppen. Vul glazen potten met de siroop. Deksel op plaatsen. Je kan deze siroop verdunnen met witte wijn of water. Te gebruiken bij pannenkoeken, ijscrème, yoghurt.

Hard werken een tuin, en je hebt nooit gedaan, maar je krijgt er ook wel heel veel voor terug. Je moet het natuurlijk wel met je volle goesting doen, en soms het meesterschap uit handen durven geven.
Het is onder andere elk jaar een slakkenstrijd, en een mens moet soms heel vindingrijk zijn, om die beestjes te lijf te gaan. Maar met een beetje hulp van mijn kippen lukt dat wel.
https://www.hermie.eu/nl/ziektes-en-plagen/6-manieren-om-slakken-uit-jouw-moestuin-te-weren.html
Volgende maand zullen de laatste zomergroenten geplant en gezaaid worden, en stilaan zullen we dan ook kunnen beginnen oogsten. Ondertussen regelmatig gieten, wat bijmesten, de vingers kruisen dat het weer blijft meevallen, en dan lukt het elke tuinier om de vruchten van zijn of haar arbeid te plukken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *