Vandaag de dag 25.07.2018

Ik heb zitten bladeren in mijn zelfzorg boek, en ik denk dat ik er de komende dagen wat van op mijn blog ga zetten. Mensen hebben er vroeger wat aan gehad, toen ik eruit voorlas en citeerde, en misschien is dat nu ook wel zo voor de lezers van dit blog.

“Je moet over voldoende fantasie beschikken om de werkelijkheid aan te kunnen.” (Johann Wolfgang van Goethe)

Mensen maken keuzes, maar durven die vaak niet uitvoeren, omdat tussen onze bewuste keuze en de uitvoering ervan, we vaak de energie, de moed en de overtuiging missen om onze keuze ook daadwerkelijk uit te voeren.

“Tussen woord en daad staan wetten en praktische bezwaren”, schreef Willem Elsschot. Tussen onze woorden en daden staan we vaak zelf.

Een van de krachtigste hulpmiddelen om over te gaan van denken naar doen is visualisatie. Visualisatie is een verfijnde vorm van dagdromen. Het helpt ons in contact te komen met onze diepste gevoelens, overtuigingen en wensen. Bij visualisatie ga je stap voor stap heen door de situatie die je wilt leren aanpakken.

“Visualiseren” doet denken aan visie, aan zien. De krachtigste beelden zijn namelijk die welke we “zien” en “horen”.
Maar dit keer dus zien met je verbeelding, want onze hersenen beschikken over een enorm sterk wapen, namelijk onze verbeeldingskracht. Deze kracht kan ons droevig, blij, opgewekt, vol energie of nijdig maken. Dus een kracht die we zowel positief als negatief kunnen gebruiken.

Een optimist is iemand die positieve beelden zal weten op te roepen, een pessimist is iemand die steeds weer negatieve beelden oproept. De optimist dagdroomt, de pessimist piekert.

Leer dus weer dagdromen! Onze dromen waarmaken is immers het mooiste wat ons kan overkomen in het leven. Maar dan moeten we die wel eerst hebben!

Men vergelijkt visualisatie wel eens met een levensfilm, een tv-programma, waarin wij zelf de hoofdrol spelen. De eerste stap is dus: droom de droom! Leg contact met je droom, dompel je erin onder, ervaar hem. Misschien is dit al voldoende om de droom op te geven; zo leuk is die nu ook weer niet. Maar als de droom dromen best meevalt, zijn we klaar om hem te realiseren.

2 gedachten over “Vandaag de dag 25.07.2018

    • Het is niet echt een boek, Johan, het zijn fragmenten uit de gesprekken die ik ooit gevoerd heb rond zelfzorg met als leidraad het boek van Marc Buelens en Ann Vermeiren, maar als je het bewuste boek “Beter zorgen voor jezelf” in huis haalt, heb je het totaalpakket. Het is echt een aanrader, ik zal het je eens tonen binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *