Vandaag de dag 18.05.2018

Waar ik dus depressief van word, is dat een mens steeds op dezelfde vooroordelen botst en die ook altijd weer moet weerleggen. En mijn manier van zijn, heeft daar nogal mee af te rekenen.
Waar mensen het lef vandaan halen om je te wijzen op dingen die je anders doet dan de grote hoop en dat dan ook nog eens trachten af te raden, weet ik niet. Is dat uit hoogheidswaan, vanuit hun eigen ongeluksgevoel, of domheid, of zoeken ze bevestiging.
Ik ga ze mijden deze mensen, ik hoef dit niet langer te pikken, ik heb het niet nodig en kan er nog altijd niet tegen, ondanks het feit dat ik al veel sterker ben geworden. Maar het blijft op je inhakken, waarschijnlijk omdat je al zoveel van dat goedje in je rugzakje zitten hebt.
Door deze nacht wat te surfen op internet, want ik kon niet slapen, ben ik op YouTube de tv-uitzendingen “Van de schoonheid en de troost”, tegengekomen. Dat was een top programma, met telkens een andere gast, en één van mijn favorieten was de filosoof, George Steiner. Dat was zo een wijze, lieve man, en een fantastische verteller.

Journalist Wim Kayzer interviewt George Steiner in zijn huis in Cambridge. De Frans-Amerikaanse literatuurwetenschapper, cultuurfilosoof, criticus en schrijver stelt dat mensen niet door begrippen als schoonheid en trots zijn gefascineerd, maar meer door de duistere kanten van het leven: oorlog, geweld of verkrachting.

‘Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt. Waarin vinden we schoonheid en is er over die schoonheid ook nog iets te beweren. Waarom lijken we zoveel meer te weten over onze frustraties. En waardoor worden we eigenlijk getroost. Wat zijn, met andere woorden, de herinneringen of verwachtingen die groter zijn dan ons verdriet.’

Deze vragen legde Wim Kayzer voor aan de zesentwintig grootsten op het gebied van muziek, beeldende kunst, wetenschap, filosofie en literatuur. En ze vertellen hun meest persoonlijke ervaringen. Een bijna 40 uur durend intellectueel en emotioneel avontuur.
https://www.youtube.com/watch?v=LJhsuwg5Jns

Ook van de dichter Rutger Kopland heb ik zeer genoten. Ik hou heel erg veel van zijn gedichten.
Kopland, Remco Campert en Judith Herzberg, is mijn top drie van Nederlandse poëzieschrijvers.

Journalist Wim Kayzer interviewt Rutger Kopland. Het werk van de Nederlandse dichter wordt wel omschreven als natuurpoëzie. Hij vertelt in zijn werkkamer onder meer over ouder worden, zijn werk en zijn wetenschappelijke loopbaan als hoogleraar biologische psychiatrie.
https://www.youtube.com/watch?v=L0zCfGTadEU
Toen ik terug in bed kroop, was ik weer eens getroost.
Ondertussen heb ik dan ook de complete DVD box besteld bij bol.com en kan mijn geluk dus niet meer op!https://www.bol.com/nl/s/dvd/zoekresultaten/Ntt/van%2Bde%2Bschoonheid%2Ben%2Bde%2Btroost/N/3133/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/van+de+schoon/originalSearchContext/media_all/originalSection/main/defaultSearchContext/media_all/sc/dvd_all/index.html

https://www.groene.nl/artikel/van-de-schoonheid-en-de-troost

2 gedachten over “Vandaag de dag 18.05.2018

  1. Heb ze destijds bij de VPRO gezien. Was een prachtige, ontroerende en bij momenten heftige serie, die mij menige traan heeft doen wegpinken. Zijn me vooral bijgebleven de afleveringen met Elisabeth Loftus, Jane Goodall, Stephen Gold en Györgi Konrâd.
    Moet ze toch nog eens opnieuw bekijken, zeker omdat de eerste visie waarschijnlijk gekleurd werd door de moeilijke periode die ik toen doormaakte (overlijden ouders, breuk met familie…).
    Heb naar aanleiding van jouw stukje, de recensie van ‘De Groene Amsterdammer’ nog eens nagelezen: het sterkt m’n overtuiging dat ik het zeker nog eens moet terugzien.
    Heel véél kijk- en vooral luisterplezier de komende dagen/weken !
    https://www.groene.nl/artikel/van-de-schoonheid-en-de-troost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *