Vandaag de dag 14.03.2018

De psychologie van de mens! Een rare constructie, maar soms voel ik die beter aan dan de persoon zelf.
Alhoewel zekerheid heeft men nooit, hoe iemand in elkaar zit. Maar een tien jaar lange wandeling naar de psychiater zal toch niet alleen bijgedragen hebben tot zelfkennis, maar ook wel een beetje tot de kennis van de anderen.
En het is niet atijd prettig wat je meent te zien, want de mens is vaak zijn of haar eigen hel, terwijl ik dan meen te weten dat  men daar verandering zou kunnen in aanbrengen, om het tot zijn of haar eigen hemel te maken.
Maar ik ben geen psychiater, en bovendien doet een goede psychiater niet het werk in jouw plaats, en kan alleen jij voor de verandering en de verbetering zorgen.
Gelukkig komt er nu in de scholen, naast lichamelijk onderzoek, ook geestelijk onderzoek bij de kinderen.
Want daar begint het allemaal, bij het jonge kind, en bij de opvoeding. Ik weet niet hoe ver die onderzoeken gaan, en hoe goed ze zijn, maar het is prima dat men steeds meer en meer lichaam en geest als één geheel gaat beschouwen.
Volwassenen die worstelen met psychologische problemen en in een levenscrisis belanden, die zitten waarschijnlijk  al jaren met de verkeerde gebruiksaanwijzing op zak..
Maar op een dag wreekt zich dat, net zoals bij mij, en dan maak je maar beter een afspraak met de psychiater, en je zal merken dat elke crisis een nieuw begin betekent, en wellicht voor een wat tevredener leven zal zorgen.
En in alle eerlijkheid, wat is er nu mooier dan als persoon aandacht krijgen, iemand die naar je luistert, ook al is de man of vrouw dan betaald om dit te doen?
Aandacht is immers het waardevolste geschenk dat je iemand kan geven, échte aandacht, tijd maken voor iemand, en vooral luisteren, onbevooroordeeld.
Want we zijn tenslotte toch allemaal maar leerlingen die proberen om het goede leven onder de knie te krijgen, en daarmee af en toe eens serieus worstelen.
Het leven is een kunst, beoefen het met plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *