Vandaag de dag 11.03.2018

Vertrouwen! Veel moeilijker nog dan van iemand houden, is iemand vertrouwen.
De mensen die ik compleet vertrouw kan ik op de vingers van één hand tellen, maar echt wantrouwen doe ik niemand, enkel machthebbers zoals politici en predikers neem ik niet altijd au serieus.
Nochtans ik ben al heel mijn leven in het zak gezet geweest door manipulators en opportunisten, maar dat zal wel bij iedereen het geval zijn. Het uitzonderlijke is, dat sommige mensen dat vertrouwen nooit meer schijnen terug vinden.
Maar wat dan? Welk soort leven heb je dan? Want vertrouwen is de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen is een gezonde relatie nooit mogelijk.
En wat word je dan? Een holbewoner zonder voeling met de omgeving? Iemand die verdrinkt in zelfmedelijden? Iemand die zich boven de anderen stelt? Iemand zonder mededogen? Iemand die zich nauwelijks kan inleven in de anderen? Iemand die niet meer kan liefhebben? Iemand die zo verbitterd is, dat hij anderen bewust gaat misbruiken en pijn doen?
Wat moeten we zeggen tegen iemand die zodanig gekwetst en ontgoocheld werd, dat hij of zij niemand nog vertrouwt? Ik weet het niet, en nochtans ik wou dat ik het wist.
Misschien moeten we gewoon zijn wie zijn en zo aantonen dat de wereld niet alleen verkeerde mensen telt. Meer kunnen we niet, denk ik.
Als je alle vertrouwen in de mensen kwijt bent, is er maar één manier om daar wat aan te doen, en dat is geleidelijk aan je angsten overwinnen, en het leven en jezelf pal in de ogen kijken en vooral eerlijk zijn met jezelf. Want daar schuilt het meeste en grootste wantrouwen: in jezelf!

 

Eén gedachte over “Vandaag de dag 11.03.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *