Vandaag de dag 08.04.2018

Ik heb vannacht gedroomd van mijn neef, Jonas Wille, een eigenzinnig mens en kunstenaar. Hij werd in 1944 op onnozelekinderendag 28 december geboren, en is dus wat ouder ouder als ik. Hij woont in Oudergem, en ik zie of hoor hem nooit meer, ik denk dat hij zich een beetje afsluit van de wereld en zijn familie.
Hij is trouwens het enige familielid dat mij nog interesseert. Dat komt omdat hij de enige van de familie is geweest die ooit belang hechtte aan mijn gedichten en wat ik op creatief gebied deed.
Samen met drie vrienden, die net als hij en ik, ook allemaal naar ’t Kasteeltje naar school waren geweest, richtte hij een free jazz groepje op, Lymf  was de naam geloof ik. Die vrienden waren den Bellens (voornaam vergeten, André geloof ik), Richard Boon, en Willy Marchand.
Ze speelden hun muziek o.a. in de Markthalle van Overijse en in de kelder van den ISCA.
ISCA was destijds een wijncoöperatieve die in 1955 opgestart werd in Hoeilaart door o.a. Albert Michiels groot jazzkenner en jazzliefhebber, en later, in 1961 terecht kwam op de Brusselsesteenweg in Overijse. De ‘ISCA kelders’ werden meteen een bezienswaardigheid en tussen 1962 en 1978 hebben honderdduizenden personen er een rondleiding gevolgd.
In één van de kelders van die ISCA heb ik destijds als snotneus van zestien onder begeleiding van free jazz (!) mijn kinderlijke gedichten voorgelezen.
Jonas zelf had Sint Lucas gedaan in Brussel en was ook vaak in heel ander gezelschap en andere sferen te vinden dan degene waar ik, een simpel laaggeschoold winkeljuffrouwtje in leefde, en het was dus voor mij een hele belevenis om af en toe met die gasten te mogen optrekken.
Jonas heeft in het museum van Natuurwetenschappen gewerkt , als tekenaar, en is later dan jarenlang directeur geweest van BKO de kunstacademie in Overijse.
Wat hij nu doet weet ik niet, maar hij is zeker nog actief. Op google vond ik één en ander en hij is dus zeker nog altijd in leven en goed gezond.
https://www.bruzz.be/samenleving/jonas-wille-oudergem-verdient-geen-schoonheidsprijs-2017-11-28
http://www.bamart.be/persons/detail/nl/918
O ja, en groen was zijn lievelingskleur en blijkbaar nog altijd!

2 gedachten over “Vandaag de dag 08.04.2018

 1. Goeie dag,

  Hebben jullie enig idee van dat wijnglas
  “Souvenir Isca”
  Eerste Belgische wijn

  Heb een set van 6 glazen

  Dank u…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *