Vandaag de dag 07.08.2018

Vandaag nog één hete dag, tot 37°, en daarna zou deze hete zomer, wat menselijker moeten worden.
Het is moeilijk leven met deze temperaturen, en zeker als er dan ook nog andere problemen en onzekerheden bijkomen.
Zullen we er dan maar eens een gek gedicht bijvoegen? Het mag dan wel niet volle maan zijn, maar die volle zon, mag voor mij ook een tijdje ondergaan.

Ik, zei de gek van Tiengemeten.

Ik, zei de gek van Tiengemeten.
Ik heb de hond in zijn staart gebeten.
Ik heb de kat aan de boom genaaid,
ik heb de wurm in een knoop gedraaid,
ik heb in het afval een vuurtje gestookt,
toen alles fikte kindje gekookt,
toen alles gaar was, smakelijk eten,
pan bij de buren naar binnen gesmeten.

Wie heeft dat gedaan? Wie heeft dat gedaan?
Ik, zei de gek. Bij volle maan.

Eva Gerlach

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180807_03652001

Gisteren heb ik een mandje pruimen gekregen van een buurvrouw, want ook bij haar lijkt het fruit in overvloed aan de bomen te hangen. Misschien eens onderstaand receptje proberen dat ik vandaag uit de krant De Standaard plukte.
Clafoutis met stekelbessen
(Maar kan met om het even welk fruit)

Het favoriete zomerrecept met fruit van Bruno Vanspauwen, wijnschrijver en culinair recensent voor De Standaard Magazine. ‘Al dat heerlijke fruit is elke keer weer een reden om naar de zomer uit te kijken.’
‘Een van mijn favorieten voor de zomer is clafoutis, een typisch Frans nagerecht dat meestal met kersen gemaakt wordt. Maar omdat het beslag van clafoutis op zich al zoet is, gebruik ik er ook graag zurige vruchten voor, zoals rabarber – eigenlijk een groente, maar wel verrukkelijk in nagerechten – en stekelbes, die helaas steeds minder geteeld wordt. Je kunt clafoutis ook met andere vruchten maken, al moeten ze wel enigszins stevig van textuur zijn. Aardbeien en frambozen zouden in de oven te plat worden.’

INGREDIËNTEN:
2 eieren
80 g bloem
80 g boter, gesmolten en afgekoeld
60 g kristalsuiker
Merg uit 1 vanillestokje
150 ml koude melk
Een beetje boter om de ovenschaal in te vetten
Voldoende stekelbessen om de bodem van de ovenschaal te bedekken

BEREIDING:
1. Maak het beslag. Klop de eieren met een vork los in een kom en meng de bloem erdoor. Klop de gesmolten boter erdoor en daarna langzaam de kristalsuiker, het vanillemerg en de melk.
2. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal (of verschillende kleine ovenschaaltjes) in met boter. Verdeel de vruchten over de bodem en giet het beslag erover.
3. Zet de schaal in de hete oven en bak de clafoutis 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog 25 minuten verder.
4. De clafoutis is gaar als de punt van een mes er proper en droog uit komt. Haal de clafoutis uit de oven en laat enkele minuten rusten.
5. Serveer de clafoutis warm uit de schaal, eventueel bestrooid met wat kristal- of bloemsuiker, of beter nog: leg er een bolletje vanille-ijs op, dat lichtjes gaat smelten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.