Vandaag de dag 03.06.2018 (2)

Ik heb naar een wat bizarre film gekeken, “Split”, omdat alles wat met de menselijke psyché te maken heeft mij heel erg interesseert en intrigeert.
De film gaat over Kevin die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, hij heeft 23 persoonlijkheden, de ene al wat gezelliger of kwaaier dan de andere.

Ze bestaan mensen met dergelijke stoornis, en ik ben ze ook tegengekomen in Kortenberg, toen ik daar drie maanden in een psychiatrisch ziekenhuis zat.
Het zijn mensen zoals jij en ik, en net zomin als men destijds aan mij kon zien dat ik ziek was, kon men dat aan hen zien, en er was heel goed mee om te gaan, zolang ze niet in een crisis zaten.
In de film wordt trouwens gesuggereerd door de psychiater die Kevin behandelt, dat deze mensen eigenlijk niet ziek zouden zijn, maar gewoon anders, een soort bovennatuurlijke kracht, te vergelijken met een talent, om meerdere personen te kunnen zijn, een aangeboren vorm van zijn, maar dan anders als de meeste mensen.
Ik sta daar wel voor open, voor die mening, behalve dat het dan wel jammer is dat het voor de persoon zelf die hieraan lijdt zo moeilijk is om mee om te gaan.
Stel je voor dat je dag in dag uit, met 23 verschillende mensen te samen leeft! Ik mag er niet aan denken!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar die meervoudige persoonlijkheid, hebben we die niet allemaal een beetje? En dan bedoel ik niet, mensen met twee gezichten, want dat is enkel schijnheiligheid en een masker. Dan bedoel ik om veel mensen in één mens te zijn.
Vrouw, dochter, echtgenote, moeder, vriendin, collega… en telkens vraagt dat een aanpassing, een andere manier van omgaan met de andere. En blijven we daarbij dan nog onszelf?
Moeilijk, nietwaar, maar wie het kan, die is wel heel erg authentiek, écht en betrouwbaar.Je komt ze echter maar zelden tegen, de mensen die altijd en overal zichzelf zijn, al is het wel de enige houding die een ontmoeting waard is.
Al de rest sorteer je maar beter bij het plastiek, en ban je maar best voorgoed uit je leven, want ondertussen weten we wel hoe schadelijk en allesoverheersend plastiek kan zijn!

Walvis sterft in Thailand met acht kilo plastic zakken in maag (De Standaard Online)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *