Tuinadvies voor de laatste weken van het jaar

Tuinadvies voor de laatste weken van het jaar

‘Voelt november reeds koud aan, dan laat de tuinman… zijn baard al staan!’
De winter komt langzaam dichterbij na deze ietwat zachte novembermaand. De tuinen gaan in rust en dit jaar houden de voorjaarsbloeiers zich tijdig in.

Algemene tuintaken: een overzicht voor november:

In de siertuin of bloemenborders hebben we intussen alle zaden verzameld. Vaste planten zijn opgesplitst en verplant en hier en daar hebben we de border aangevuld met enkele nieuwe soorten. Deed je dit niet dan kan het nog steeds maar dit is nu echt wel de laatste week. Eenmaal het vriest is het alles behalve opportuun om nog planten aan te planten. Ook rozen met blote wortel, bomen en heesters kunnen nog steeds worden aangeplant! Je kan er voor kiezen de borders mooi en net op te ruimen en de grond met de drietand los te maken of je kan alles laten liggen tot in het voorjaar met als voordeel dat het bladafval en de restanten van vaste planten voor winterbescherming zorgen voor zowel plant als dier. Sommige vaste planten vormen bovendien prachtige wintersilhouetten.

Ook in de fruittuin loopt het seizoen op zijn einde. Alle oogst is normaalgezien binnen en wat er nog hangt of ligt laten we met rust voor de winterkost van vogels en zoogdieren. Egels zijn verzot op afgevallen fruit dus zij zullen de restanten opruimen om hun energiereserve voor de winterslaap op te krikken. Fruitbomen, zoals appels en peren, kunnen worden gesnoeid en ook kleinfruit mag nu nog worden gesnoeid en gestekt.Het gazon betreden we best niet al te vaak in extreem natte omstandigheden. Ook wanneer het heeft gevroren of wanneer er sneeuw ligt proberen we dit te vermijden.Door de koudere nachten is het intussen min of meer gestopt met groeien, dus hoeven we niet meer te maaien. Afgevallen bladeren van bomen en heesters halen we wel tijdig van het gazon, verwerk deze tot bodemverbeterende bladaarde.

In de groentetuin kunnen lege bedden worden afgedekt met allerhande tuinafval zoals grasmaaisel, stro of bladeren om de grond te beschermen tegen gure weersomstandigheden. Gebruik ook ruwe compost om uw grond te bedekken, de grove structuur zal door weer en wind verfijnen zodat je die in het voorjaar kan inwerken.

Ruim de moestuin op en plaats alles binnen wat binnen kan om de winter door te komen, ik denk dan vooral aan sproeisystemen, waterslangen en dergelijke. Bakken, kisten en materiaal kan je reinigen en wegzetten voor een mooie start in het voorjaar.

Over onze vijver hangt nog steeds een net dat er voor zorgt dat afgevallen bladeren niet in het water terecht komen. Haal het net regelmatig leeg en verwerk de bladeren samen met die van het gazon tot bodemverbeterende bladaarde.

Het zit er niet meteen aan te komen maar je weet het nooit, ontdoe de takken van heesters (vooral coniferen) van sneeuw bij hevige sneeuwval. Denk bij vorst en ijzel eens aan het milieu en gebruik scherp zand in de plaats van zout op uw tuinpaden, terras of oprit om het minder glad te maken.

De serre of kas staat er nu blinkend bij: alle benodigdheden zijn mooi proper gemaakt voor het aankomende voorjaar en de kas beschermt enkele vorstgevoelige planten tegen de aankomende winter. Op zonnige dagen wordt nog steeds verlucht, anders blijven de raampjes dicht. Er worden volop voorbereidingen gemaakt voor het nieuwe zaaiseizoen: schema’s en zaaicatalogi zorgen ervoor dat we er na de winter klaar voor zijn!

Met het oog op de eerste vorst denken wij vooraf eens aan:

Het afsluiten en isoleren van buitenkranen.
Het ijsvrij houden van drinkwater van verschillende neerhofdieren zoals duiven, kippen, schapen, geiten en konijntjes.
Het ijsvrij houden van een gedeelte van de vijver.
Onze vorstgevoelige (pot)planten: verplaatsen naar een vorstvrije ruimte of isolatie en bescherming van zowel pot als plant.
Het rooien of beschermen van verschillende knolgewassen zoals bijvoorbeeld dahlia’s.
Het voederen van onze geliefde tuinvogels: pindanoten, zonnebloempitten, voedercakes, voedermixen, mezenbollen, ongezouten pindakaas, meelwormen, fruit en drinkwater (let op: geen vogelbad!)
Beschuttingsplaatsen voor nuttige zoogdieren die onze tuin bezoeken voor een winterslaap zoals de egel.
Het reinigen en ophangen van oude of nieuwe nestkasten voor vogels.
Een slaapplaats voor vleermuizen, ook voor deze nuttige dieren zijn verschillende kasten in de handel verkrijgbaar.

Bron: http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *