Tegenslag is nodig

“Volgens cultureel antropoloog Anton Blok kun je intelligent zijn, rijk zijn, tot een bevoorrechte klasse behoren, talent hebben, over eruditie beschikken en een hoge opleiding hebben gehad, dat is nog niet genoeg om voor echt vernieuwende ideeën in wetenschap of kunst te zorgen. Wat er aan ontbreekt zijn de zegeningen van de tegenslag. Zelfs de zonderlinge enkeling komt tot niets bijzonders wanneer hij niet met een of meer geduchte tegenslagen te maken heeft.”

Volledig mee eens. Als het te gemakkelijk gaat, als er geen tegenslag en mislukking is, ga je niet verder zoeken, en kom je dus ook niets nieuws en anders tegen.

https://www.canvas.be/video/genre/educatief-spiritueel/peter-de-graef-word-je-sterker-van-tegenslag

“Geheel zichzelf zijn mag men slechts, zolang men alleen is; wie dus niet van de eenzaamheid houdt, houdt ook niet van de vrijheid, want slechts wanneer men alleen is, is men vrij.” Jean-Paul Sartre, Le diable et le bon Dieu, 1951.

Ook weer waar! De grootste vrijheid heb je als je alleen leeft, en wie kiest voor een relatie dient daar rekening mee te houden, en dit te aanvaarden. Jammer misschien, maar men kan nu eenmaal niet alles hebben in het leven.

Wie vrij wil zijn, moet ook alleen kunnen zijn. Een gedicht dat daar enigszins bij past:

Soms

Soms, als een soort vleugelslag,
kan je me nog wel eens verschijnen.

Als een rimpeltje over ’t water,
een vlindertje door het lover.

Prachtig, maar zo klein,
dat je wel weer snel verdwenen moet zijn.

Jij in jouw hoekje,
en ik in ’t mijn.

Jacob Groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.