Spinoza

Om beslissingen te nemen en keuzes te kunnen maken, heb je in de eerste plaats zelfkennis nodig. Wat kan ik aan en wat niet? Wat ligt binnen mijn mogelijheden en wat niet? En eens je daaruit bent, kan je de rest onderzoeken.
Misgaan kan het dan evenwel nog altijd, maar ook daar moet je leren mee leven en rekening mee houden. Geluk en tegenslag zijn onvoorspelbaar, ook al maak je de juiste keuzes, en neem je de juiste beslissingen.
Een filosoof die hier zeer sterk in was, was Spinoza. Ik noem het de filosoof van het gezond verstand en de vrije meningsuiting

De Nederlandse filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) durfde zijn hoofdwerk, de Ethica, niet tijdens zijn leven te publiceren. Toen het na zijn dood uitkwam veroorzaakte het een enorme opschudding. Spinoza stelde God gelijk aan de Natuur, en dat was ongehoord. Han van Ruler vertelt over het leven en werk van Spinoza en staat stil bij zijn pleidooi voor vrijheid van meningsuiting.
Prof.dr. Han van Ruler (1963) is buitengewoon hoogleraar in de Geschiedenis van de Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in zestiende- en zeventiendeeeuwse filosofie en zijn proefschrift over Descartes werd bekroond met de Erasmus Prijs. Hij stond aan het hoofd van het onderzoeksprogramma From Erasmus to Spinoza en is betrokken bij de heruitgave van het verzameld werk van Descartes.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Baruch_Spinoza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *