Schuld en boete

Ben ik verantwoordelijk voor andermans gezondheid, en gedraag ik mij verkeerd omdat ik geen masker wil dragen tegen het covid19 virus?

Neen, dat ben ik niet, ik ben wel en alleen verantwoordelijk voor mijn eigen gezondheid. Ik ben toch ook ook niet verantwoordelijk voor het feit dat mensen roken, ongezond eten en drinken en te weinig bewegen.

Het enige wat mij weerhoudt om zonder masker buiten te gaan, is dat de kans bestaat dat ik een boete krijg, dus ga ik bijvoorbeeld niet winkelen of uit eten, en de enigen die ik daardoor benadeel zijn de zelfstandigen en de economie, en ook dat is niet mijn schuld, maar ligt aan de omstandigheden.

Dus ik kom alleen op plaatsen waar maskers niet verplicht zijn en dat zijn veruit de aangenaamste plaatsen.

Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen gezondheid en mijn eigen gedrag. En politici die prediken dat we ook goed voor de ander moeten zorgen, zijn al helemaal ongeloofwaardig, hypocriet en belachelijk.

Als ik morgen een zoveelste depressie krijg, is dat dan de schuld van corona, van de experten en politici, van de maatschappij, of is het mijn eigen schuld?

Het enige wat ik kan doen is zo goed als ik kan zorgen voor mezelf, letten op de alarmsignalen (want ik ben ondertussen wel ervaringsdeskundige wat dat betreft) en naar de dokter gaan als het alleen niet lukt. Maar de schuld aan anderen geven is totaal zinloos en helpt geen ene moer. Zelfzorg dat is de oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *