Schoondochters en schoonmoeders

Schoondochters. Ze klagen heel wat tegen hun partner, hun eigen moeder, bij vriendinnen en in forums over hun schoonmoeder. Maar is dat wel het probleem? Is het niet wat kortzichtig te denken dat schoonmoeders per se gemeen zijn? Want ook schoondochters blijken niet altijd gemakkelijk te zijn.

De Britse psycholoog Terri Apter van het Newnham College onderzoekt al twintig jaar de strijd tussen schoondochters en schoonmoeders. Uit haar onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de schoondochters de moeder van hun man niet erg graag mag. Ze beschuldigen hen van ’onredelijk jaloers gedrag’ en ’overdreven moederliefde’.

’Het probleem is dat beide vrouwen proberen dezelfde positie binnen de familie te veroveren; die van de belangrijkste vrouw voor de zoon/de partner. Hierdoor voelen ze zich bedreigd door elkaar. Vaak zijn er conflicten omdat de één denkt dat ze wordt ondermijnd en bekritiseerd door de ander.,’ legt onderzoekster Apter uit aan de Engelse krant Daily Mail. ’Schoondochters zorgen meestal voor het eten, het schoonmaken en de kinderen. Dit maakt ze vatbaar voor kritiek van de oudere vrouw die het allemaal al eerder gedaan heeft.’

De onderzoekster opende zelfs een website waar schoonmoeders en schoondochters hun hilarische verhalen over deze traditionele strijd kunnen noteren:

http://www.motherinlawstories.com/

Je schoondochter voelt zich dus bedreigd; ze heeft de indruk dat jij, als schoonmoeder, alles wat zij doet al deed en ervaring hebt. Maar van die ervaring wil ze niet leren…

Blijf steeds positief over haar. Ga nooit bij je zoon klagen over wat je schoondochter in jouw ogen anders hoort te doen. Dat levert jouw respect op en je zoon zal het ook niet toestaan dat zijn partner slecht over jou spreekt. Op die manier blijft de relatie in elk geval ongeschonden.

Probeer je niet te bemoeien met het leven van je zoon. De inrichting van zijn huis, zijn kleding. Het is belangrijk de keuzes van de kinderen te aanvaarden, ook als je schoondochter een andere cultuur of manier van leven heeft dan jij zelf. Dat geldt ook voor de kleinkinderen, zolang ze niet bij jou thuis zijn. Thuis bepaal jij de regels; dat moet duidelijk zijn!

Houd voldoende afstand. Elke dag – of in sommige families elke week – weegt te zwaar voor de familiale relatie. Zorg ervoor dat je een leven hebt naast dat van je kinderen, zodat je niet voortdurend op elkaars schoot zit.

Bron: www.fiftytoo.be

https://www.trouw.nl/opinie/schoonmoeder-blijft-een-vreemde~b3b770c6/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *