Reinaert

“Kritiek maar stabiel.” Zo benoemt men in ziekenhuistermen de toestand van Reinaert.

Vandaag hebben ze een kleine ingreep moeten doen aan zijn voetje, een kleine insnede gemaakt, omdat een spier teveel op een bloedvaatje drukte, en ze zijn ook gestart met nierdialyse. Dit zou maar tijdelijk zijn.

Reinaert ligt ook nog altijd aan de kunstlong. Zijn hartslag is ondertussen wel in orde en zijn bloeddruk is ook al wat hoger, en hij heeft geen koorts.

Antibiotica heeft altijd enkele dagen nodig vooraleer die zijn werk volledig doet, maar hij slaat aan. Dus na het weekend zouden de longen ook beter kunnen functioneren…

Het is en blijft moeilijk voor de ouders en grootouders, het is een rollercoaster aan gevoelens waar we door moeten. Maar we moeten blijven vertrouwen op de dokters en verpleging, die trouwens prima werk verrichten en de ouders uitstekend blijven informeren. Ze houden niets achter en wat ze zeggen daar moeten ze eerst zeker van zijn. Reinaert is op de beste plaats waar hij nu kan zijn!

Verdriet, onmacht, woede… Bidden doe ik niet en kaarsjes branden ook niet, maar mijn allerliefste kleinzoon is geen seconde uit mijn hart en mijn gedachten. En gelukkig kan ik schrijven, zodat ik het gevoel heb dat ik nog bezig kan zijn met hem, want een andere troost is er niet.

Het ergste
Ik dacht
Dat ik het nu wel
Allemaal
Gehad had,
Maar wist ik veel,
Dat het ergste
Nog moest komen.
Micheline Baetens – 15.09.2022

Septische shock en mogelijke behandelwijzen in kaart gebracht

123-p-ziekenhuis-bed-intensief-170-7.jpg

NIEUWS Septische shock, een extreme ontstekingsreactie van het lichaam als gevolg van een infectie. Wetenschappers van VIB en UGent hebben nu een essentieel mechanisme van dat proces ontdekt. De resultaten kunnen leiden tot een behandeling van septische shock en zelfs andere ontstekingsziektes.

Septische shock
Bij een infectie reageert het lichaam met een ontstekingsmechanisme om de infectie te bestrijden. Normaal valt die reactie na verloop van tijd stil, waardoor het lichaam zich kan herstellen. Bij septische shock blijft de reactie zich echter voortzetten. Op termijn leidt de ontsteking tot orgaanschade, soms met de dood tot gevolg. Hoewel de onderliggende infectie met antibiotica behandeld kan worden, bestaat nog geen middel tegen septische shock zelf.

Het VIB-UGent-project spitste zich op toe ‘extracellulaire blaasjes’, kleine deeltjes die in lichaamssappen voorkomen. Tot dusver dacht men dat die blaasjes vooral dienst deden als afvalverwerkers van cellen. Nu blijkt dat ze ook via het hersenvocht informatie over een ontsteking doorgeven aan de hersenen.
Bij een fysiek letsel of een infectie vertoont het bloed afwijkende waarden of bevat het bacteriën. Een bepaald deel van de hersenen detecteert dit en scheidt daarom extracellulaire blaasjes met alle cruciale info af. Via het hersenvocht bereiken de blaasjes de hersenen, die meteen reageren met een ontstekingsreactie – en in sommige gevallen een septische shock.

Missing link
De ontdekking vormt de ‘missing link’ tussen een infectie en een –soms levensbedreigende– ontsteking. Het belang vertaalde zich meteen in een concrete toepassing: het onderzoeksteam wist de afscheiding van extracellulaire blaasjes bij muizen al succesvol tegen te houden. Een cruciale stap in de behandeling van ontstekingsziektes zoals septische shock bij mensen.

Iedereen kan met vragen omtrent dit onderzoek terecht: patienteninfo@vib.be.

2 gedachten over “Reinaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *