Racisme

Het begon allemaal in Amerika, met de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld en het waaide over naar o.a. Europa en zo ook naar België. Vandaag viel er in de Verenigde Staten een tweede dode, door een kogel uit een politiewapen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200614_04990325

En opeens is het Belgisch koloniaal verleden weer heel actueel en worden overal in ons land standbeelden beklad en afgebroken. Vooral koning Leopold II moet het ontgelden, de vorst die verantwoordelijk is voor de gruweldaden in toenmalig Belgisch-Kongo. Die geschiedenis kennen we ondertussen wel allemaal denk ik, of zouden we toch moeten kennen. Anders moet men maar eens het Afrika museum in Tervuren bezoeken.

Racisme, het heeft wel altijd bestaan, en zal ook wel altijd blijven bestaan. En in plaats van beelden te vernielen zou men beter de oude geschiedenisboeken verbranden en nieuwe schrijven, dit keer met de waarheid in. Maar dat zal zeker wel nooit lukken?!

Weet je wat het uiteindelijke resultaat zal zijn van die hele wit-zwarte heisa? Dat is dat ze mensen nog meer tegen elkaar gaan opzetten, want ze voeren een strijd waar niemand als winnaar gaat uitkomen, en solidariteit noch met de ene groep noch met de andere, gaat aan de situatie iets veranderen, omdat racisme vooral met domheid heeft te maken, en die is niet uit te roeien.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200614_04990447

Onze cultuur zit vol racistische boodschappen. Maar heeft niet elke cultuur zijn zonden en vergissingen. Is het dat niet wat men democratie en beschaving noemt, wanneer men zijn fouten durft en kan toegeven.

Want zeg nu zelf wat doen we met Petoetje en Petatje, wat met Het lelijke (zwarte) eendje, wat met de mythische zwarte kat die ongeluk brengt, wat met de schrikwekkende Zwarte weduwe, en wat met mijn zwarte hond, zoals ik depressie noem?

Wit en zwart het zijn maar kleuren, nietwaar, met zoveel variatie als er mensen zijn. Het is maar één kenmerk van een persoonlijkheid, meer niet. Net zoals ze tegen mij vroeger sproetbakkes zeiden, en beweerden dat ik een steen in de WC had gesmeten (was niet waar, maar ik ben er wel eens ingevallen!), bepaalt je kleur zeker niet wie jij bent, ook al vinden anderen dan van wel.

Maar zoals ik al zei: domheid krijgen je met geen stokken de wereld uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *