Oranje havikskruid

Je vind een ongewoon plantje in de spoorwegberm, en plots gaat er weer een heleĀ  nieuwe wereld voor je open, want je wilt weten welk mooi natuurgeschenkje je ontdekt hebt.

Oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum, synoniem: Pilosella aurantiaca) is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De plant komt van nature voor in Europa, en wordt ook wel in siertuinen toegepast.
De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse (wortelstok) uitlopers, waardoor hij een dichte zode kan vormen. De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft zoals de Nederlandse naam al aangeeft oranje bloemen, ongeveer 2 cm groot. De stengel en de bladeren zijn behaard. Op de spatelvormige bladeren zitten klierharen.
Oranje havikskruid bloeit in juni en juli met talrijke (twee tot twaalf) hoofdjes. De vrucht is een nootje met pappus dat later uitgroeit tot het vruchtpluis.
De plant komt voor tussen het gras op droge tot vrij vochtige, iets zure plaatsen. De ervaring leert dat de plant in de tuin niet kieskeurig is voor wat betreft de grond, zolang de plek maar zonnig is. Als de grond voedselrijk is, zal de plant behoorlijk gaan woekeren.
De bloemen worden bezocht door vlinders als de kleine vos, de morgenrood en de kleine parelmoervlinder. (Wikipedia)

Tuinadvies
Omschrijving:
Oranje havikskruid is een plant uit de familie van de composieten, die in onze streken stilaan aan het inburgeren lijkt.
De plant is oorspronkelijk afkomstig de Europese bergstreken, maar heeft zich de laatste jaren ook bij ons steeds meer verspreid vanuit siertuinen.

hoogte 10cm, tot 30 cm met bloemen. Borderplant. Kruipend.
Bladhoudend / wintergroen
Heeft oranje tot bruinrode bloemen. Blad sterk behaard en iets kleverig.
De planten op zich leven niet zo lang.
Oranje Havikskruid vormt zowel ondergrondse wortelstokken als bovengrondse uitlopers, en in combinatie met de vlakke, vlezige bladrozet vormt het daardoor al snel een mat van bladeren waar andere planten niet meer veel kans tussen krijgen.
De plant zaait zich bovendien ook vrij gemakkelijk uit in onkruidproporties, en is daarom eerder een kandidaat voor een wat wildere tuin.

Plantvoorschriften :
Is geschikt voor verwildering in een kruiden- of weidevegetatie of als groep in een rotstuin.
De plant groeit op arme, zandige grond.
Plantafstand 30 cm (www.mijntuin.org)

Ik heb het plantje alvast in een bloembak op het terras gezet, en ga het zo goed mogelijk verzorgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *