Mijn bedrading

Men heeft vaak bewonderend de mond vol over hoe dapper mensen revalideren na een lichamelijk letsel of ziekte. Maar zelden hoor ik dezelfde commentaren bij psychische ziekten, terwijl herstellen en opnieuw goed kunnen functioneren ook na een psychische aandoening hard werken aan jezelf is, en bovendien jaren kan duren.

Integendeel, voor sommigen blijf je een persoon met een zieke geest, labiel en onbetrouwbaar. “Er zal wel iets mis mee zijn.” Maar dan denk ik aan een quote van Leonard Cohen, en ben maar wat blij dat het licht ook bij mij binnen kan komen.

Soms denk ik het zelf wel, dat ik niet de juiste bedrading heb ik mijn hoofd, waardoor er voortdurend gebeurtenissen zijn die spanningen geven. Maar vermits het elke dag duidelijk is dat er veel, heel veel, misgaat in de wereld door toedoen van mensen die zogezegd normaal functioneren, denk ik maar vlug iets anders.

Ik ben oké zoals ik ben, verkeerde bedrading of niet, het licht komt tenminste volop binnen! Bovendien, zot zijn doet geen zeer, en dat spreekwoord gaat al heel lang mee. Dus even een knop omdraaien, als het gevoel weer eens de rede verdringt, en op zoek gaan naar wat in het leven wél onze aandacht waard is.

Zoals madeliefjes in het gras…

Ik haat dat gevoel

Ik haat dat gevoel,
niet durven zeggen
wat je voelt,
bang
van je sokkel te vallen
en gekwetst te worden.

Dus eerst
van je sokkel stappen
en dan pas
zeggen wat je voelt.

Micheline Baetens – 24.04.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *