Kinderopvang

Opa en oma zijn er voor de fun, niet om door opgevoed te worden, en het mag zeker geen verplichting zijn, want dat is geen gezonde relatie voor geen van allen.

https://www.facebook.com/rtlnieuws/videos/322127665070129/UzpfSTEwMDAwODIxNTUxNjI0MDoyMzEzOTgxMDkyMjE5MDUy/?id=100008215516240

Ideaal zou zijn dat afwisselend één van de ouders zou kunnen stoppen met werken tot het kind schoolgaand is.

Financieel is dat meestal echter niet haalbaar, maar een mens mag dromen en wensen! Ik ben dus destijds wel voltijds huismoeder geworden, maar wij hebben ons inderdaad financieel moeten aanpassen, en dat was niet altijd evident, om nog maar te zwijgen van de commentaar die ik te horen kreeg.

Maar mijn zoon zegt nu toch dat hij minder luxe had als andere kinderen, maar hij wel heel blij is dat hij thuis altijd met zijn vriendjes heeft kunnen spelen en zijn goesting heeft kunnen doen.

Noch mijn ouders, noch mijn schoonouders hebben ooit voor kinderopvang moeten zorgen, en ik vond dat vanzelfsprekend.

Ik merk toch ook, als ik met vooral vrouwen van mijn leeftijd spreek, dat kleinkinderen opvangen niet altijd een vrije keuze is. Die vrouwen hebben al hun leven lang voor anderen gezorgd, en dat zou wel eens mogen stoppen, zodat ook zij eens aan zichzelf toekomen, net zoals iedereen.

Men zegt wel eens, dat kinderen vlugger zelfstandig en weerbaarder zijn, als ze o.a. naar een kinderkribbe gaan en elke dag vriendjes hebben om mee te spelen.

Maar is dat inderdaad zo? Zal wel licht van kind tot kind afhangen en eerder aan het karakter liggen dan aan de kribbe, denk ik. Er is immers geen één kind hetzelfde. En soms wil een kind ook wel eens alleen spelen, zonder steeds andere mensen om hem heen.

Bovendien is kunnen alleen spelen ook een pluspunt, kinderen moeten niet altijd worden bezig gehouden, want dan vervelen ze zich veel vlugger. Fantasie en creativiteit aanscherpen doe je meestal als kind zelf, zonder dat iets aangeleerd en opgedrongen wordt.

Onze maatschappij is trouwens niet gezinsvriendelijk genoeg, want eerst de economie en dan pas eventueel de rest. Voor mij komt altijd in de eerste plaats het kind, de mens, en diens individuele vrijheid. Je vooral niets laten opdringen en vrije keuzes durven maken, zelfs al rij je tegen de wind in.

Happy cartoon family with two children walking outdoors, vector illustration

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *