Het universum van Panamarenko

Zopas bekeken op televisie. Vitamientjes voor de ziel!

Waarachtig, en zo herkenbaar, ondanks dat ik de man nooit ontmoet heb. Het woord kunst en kunstenaar dat zo vaak misbruikt wordt, wil ik hem wel gunnen.

Zijn filosofie spreekt me heel erg aan, en voor mij is hij geen raadselachtige man, zoals beweerd wordt. Ik durf te zeggen dat ik hem begrijp…

De man die niet vergeleken wil worden met Leonardo da Vinci, “want die had geen po√ęzie”, en de man die Marilyn Monroe mooier vond dan de Mona Lisa, “waar die stomme toeristen in het Louvre gaan naar kijken”.

De kunstenaar die de meeste van zijn tijdgenoten “carri√®risten” noemt in plaats van kunstenaars, en waar ik alleen maar mee kan instemmen. En die “niets doen”, net als Oscar Wilde, het toppunt van intelligentie vond.

Niet alleen een kunstenaar, maar tevens en vooral een levenskunstenaar! Bedankt, Panamarenko, dat ik je heb mogen ontdekken.

https://www.panamarenko.be/

Panamarenko

Je hebt
van die meneren
die alles weten
maar niets kunnen

En dan heb je
van die meneren
die alles kunnen
en niets weten

En dan heb je
Panamarenko

Micheline Baetens – 23.12.2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *