Het hoogste goed

Mensen willen geen duiven in de tuin, geen vogels, geen muizen, geen vos, geen konijnen… En geen katten.

Toch zijn dat allemaal, stuk voor stuk, nuttige dieren voor de tuin, want het ene dier eet het andere op, of verjaagd het andere.

En dan maar klagen dat er teveel slakken zitten tussen de groenten, terwijl de eksters daar dol op zijn. Of teveel bladluizen op de rozen, die de jonge vogeltjes moeten voeden. Gelukkig is er ook de vos, die het ongebreideld gekweek van de konijnen inperkt en de kat die muizen vangt.

Elk leven heeft zijn nut, al moet ik zeggen dat ik soms twijfel aan dat van sommige individuen, zoals pissebedden, strontvliegen, en onverdraagzame mensen…

Het leven is simpel

Het leven is simpel,
waar je van geniet
dat moet je
zoveel mogelijk doen,
en de rest,
dat moet je
er gewoon bijnemen.

Micheline Baetens – 29.04.2018

Dat de mens zich nog altijd verheven voelt boven het dier, begrijp ik niet. Al eens bekeken wat een dier nodig heeft om te overleven en wat een mens allemaal lijkt nodig te hebben? En dat menselijk verstand, dat is ook fel overroepen!

Mensen ontmoeten is bovendien heel vermoeiend: vooroordelen weerleggen, hun interesse wekken, lange tenen ontwijken, begrip proberen krijgen, inzicht bezorgen, zin voor humor aanwakkeren, tevreden stellen, meevoelen,… Katten daarentegen: te nemen of te laten, niets hoeft en alles kan.

Met katten

Wie met katten leeft
weet dat regelmatig eten en slapen
belangrijk is,
en zelfredzaamheid en zelfzorg
een vanzelfsprekendheid.

Wie met katten leeft
weet dat geloof geen bergen verzet
maar weten wel,
en mensen een welgekomen hulpmiddel
voor een goed leven.

Wie met katten leeft
weet dat zelfrespect en zelfvertrouwen
te verkiezen zijn
boven afhankelijkheid en illusies
en dat alleen de werkelijkheid telt.

Micheline Baetens – 27 januari 2014

Het hoogste goed

Het hoogste goed is praktisch verstand. Daarom is praktisch verstand zelfs waardevoller dan de filosofie. Uit dit verstand vloeien de andere deugden van nature voort, en het leert ons dat het niet mogelijk is om aangenaam te leven zonder verstandig en goed en rechtvaardig te leven, en evenmin om verstandig en goed en rechtvaardig te leven zonder aangenaam te leven. De deugden horen immers van nature bij het aangename leven en het aangename leven is met de deugden onlosmakelijk verbonden.

Epicurus – Filosoof

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *