Gemaskerde kinderverzorgers

GEMASKERDE KINDERVERZORGERS

De Standaard: ‘Gemaskerde kinderverzorgers’, een opiniestuk van Inge Van Der Elst. Zij is psycholoog bij Moeder&Baby, PC Bethanië Zoersel – Zorg- en expertisecentrum voor moeders met psychische problemen.

Mondmaskers zullen verplicht worden in de kinderopvang, aangezien anderhalve meter afstand houden daar onmogelijk is. Voorlopig ­weten we nog niet hoe de richtlijnen voor kinderopvang er precies zullen uitzien.

Jonge kinderen zijn sociale wezens. Ze hebben volwassenen nodig die hen geruststellen als ze overstuur zijn, met hen meeleven als ze plezier maken. We weten dat jonge kinderen snel het gelaat van hun hechtings­figuren leren te lezen en daaruit info halen: zijn ze veilig? Ook voor taalontwikkeling is een expressief gelaat belangrijk. Baby’s zetten hun eerste stapjes in communicatie door hun tong uit te steken en te ­brabbelen tegen iemand die terugbrabbelt met een expressief gelaat. De eerste duizend dagen van een kinderleven zijn cruciaal, omdat de hersenontwikkeling dan nog in volle groei is. Te hoge stress maakt jonge kinderen vatbaarder voor depressies en angsten op latere leeftijd. Een veilige hechtings­relatie, die zich vooral in de eerste drie levensjaren ontwikkelt, dient als buffer om stress op te vangen.

Moeders met een postnatale ­de­pressie kunnen een afgevlakte ­ge­laatsuitdrukking hebben. We ­weten dat die een negatief effect heeft op de ontwikkeling van jonge kinderen. Baby’s raken ontregeld of kijken weg van hun moeder, wat de ontwikkeling van een veilige hechtingsrelatie bemoeilijkt (het ‘ Still Face Experiment’ geeft die impact goed weer). Een mondmasker dragen heeft een soortgelijk effect. In onze maatschappij, waar kinderen veel uren in de kinder­opvang doorbrengen, fungeren de verzorgsters ook als hechtings­figuren.

Wij hebben als afdeling een korte periode mondmaskers ingezet en uiteindelijk beslist om ze niet preventief te dragen, behalve als er symptomen zijn of redelijke aanwijzingen dat een baby besmet is. Ik heb veel respect voor mijn collega-verpleegkundigen en -kinderverzorgsters die er elke dag weer staan om moeders en baby’s te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Ik heb ook veel respect voor alle kinderverzorgsters in de kinderopvang die tot nu toe hetzelfde gedaan hebben, met veel liefde voor de kinderen die ze opvangen.

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn. Ik heb begrip voor alle angsten die gepaard gaan met een beroep zoals kinderverzorgster. Toch roep ik op om rekening te houden met de ontwikkelingsnoden van jonge kinderen en hun ouders. Zorg in de afweging van al die belangen dat jonge kinderen voldoende lang omringd zijn door verzorgers die geen mondmasker hoeven te dragen en die zonder angst contact met hen durven te maken.

Inge Van Der Elst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *