Film: ALL IS TRUE

ALL IS TRUE vertelt het verhaal achter een donkere en onbekende periode in het leven van William Shakespeare (Kenneth Branagh). Het is 1613, en Shakespeare is de beroemdste schrijver van het tijdperk. Wanneer zijn geliefde Globe Theatre afbrandt, keert hij terug naar zijn geboortestad Stratford-upon-Avon, waar zijn gezin woont. Gekweld door de dood van zijn enige zoon Hamnet probeert hij de relatie met zijn vrouw Anne (Judi Dench) en zijn dochters te herstellen. Hiervoor moet hij zijn tekortkomingen als afwezige man en vader erkennen. In zijn zoektocht naar innerlijke vrede moet hij duistere familiegeheimen en leugens in de ogen kijken. Shakespeare sterft uiteindelijk in 1616 op 52-jarige leeftijd.

I’ve lived so long in imaginary worlds, I think I’ve lost sight of what is real, of what is true.

Wat ik vooral onthou uit de film zijn de volgende woorden uitgesproken door de acteur die Shakespeare vertolkt:

“Als je schrijver wilt worden en met en voor anderen wilt spreken moet je eerst voor jezelf spreken. Zoek het in jezelf. Beschouw de inhoud van je eigen ziel. Je menselijkheid. Als je eerlijk bent tegen jezelf zal alles wat je schrijft de waarheid zijn.”

Prachtig vond ik dat: als wat je schrijft maar de waarheid is!

Er zijn weinig hedendaagse acteurs/regisseurs die zo begaan zijn met het oeuvre van William Shakespeare als Kenneth Branagh, bij het grote publiek beter gekend als Kurt Wallander. Ondanks de schmink en “vermomming”, had ik hem wel direct herkend, en dan wel aan zijn manier van lopen. Fantastisch acteur!

Shakespeare daarentegen is mij eerder onbekend – buiten Romeo en Julia natuurlijk – dus was deze film een welgekomen verdere kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *