Coronamaatregelen voor alleenstaanden

Alles is voor interpretatie vatbaar, zo ook de nieuwe regels voor de burgers tijdens de de coroacrisis.

Wat mij in het bijzonder interesseert zijn de regels voor alleenstaanden, en die zijn mij niet helemaal duidelijk. Bovendien zie ik er de logica niet van in.

Deze nieuwe regels zijn er gekomen om alleenstaanden uit hun isolement te halen omdat deze toestand zwaar kan wegen op hun psychisch welzijn. Nu lijkt men daarentegen enkel te spreken over ouderen die minder mobiel zijn.

Of men nu oud of jong is, eenzaamheid kan iedereen overvallen, zelfs als men niet alleen woont en leeft. En ook iedereen kan angstig en depressief zijn, en natuurlijk kan er alleen voor staan die toestand verergeren en zelfs hopeloos maken.

Ook alleenstaande moeders en vaders kunnen het moeilijker hebben.

Wie alleen zit, oud of jong, heeft altijd iemand nodig, niet iedereen kan alles. Bovendien is er ook nog de tuin, ik ga die niet laten verkommeren en het echt zware werk kan ik niet doen. Dus David komt 1x per week, voor binnen en buitenwerkjes die ik zelf niet kan uitvoeren. Boodschappen doe en deed ik al ik met internet. Ver stappen kan ik ook niet. En verder gebruik ik mijn gezond verstand, waaraan niemand mag twijfelen dat ik het heb…

Ik zie dus de logica niet in van de nieuwe maatregelen en denk dat men, als het over alleenstaanden gaat, heel wat mensen vergeet.

Maar ja, dit is niet de eerste vergissing en misrekening door de overheid, tijdens deze coronacrisis. Waarschijnlijk door gebrek aan ervaring met de dagdagelijkse realiteit van de bevolking, en een te klein empathisch en analytisch vermogen. Het zijn tenslotte geen ervaringsdeskundigen!

——————————————————————————————————————–

Alleenstaande ouderen mogen binnenkort bezoek ontvangen

De Standaard – Matthias Verbergt – 16.04.2020

Wie alleen woont en zich niet kan verplaatsen, mag bezoek ontvangen van één persoon. In tegenstelling tot de bezoeken aan woonzorgcentra gaat die maatregel wel eerstdaags in.

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) om inwoners van zorginstellingen toelating te geven bezoek te krijgen van één welbepaalde persoon die de voorgaande twee weken geen covid-19-symptomen vertoonde, leidde tot een enorme controverse. Op korte termijn lijkt de maatregel niet op grote schaal te worden geïmplementeerd.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2020/de-afspraak-d20200416/

In het hele land

Tegelijk besliste de NVR hetzelfde voor ‘mensen die geïsoleerd leven en die zich niet kunnen verplaatsen’. Die maatregel treedt wel eerstdaags al in werking. Daarvoor komt er een nieuwe uitzondering op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum. In principe zal iemand daarvoor het hele land mogen doorkruisen.

Momenteel buigen juristen zich over een herziening van het ministerieel besluit dat de coronamaatregelen vastlegt. Dat gebeurt in samenspraak met de ministeriële kabinetten van de federale en de deelstaatregeringen.

Welke controle?

Daarna worden mogelijk ook de richtlijnen van het crisiscentrum aangepast. Die zogenaamde FAQ heeft geen kracht van wet, maar geeft aan burgers en de politie aan hoe ze de coronaregels precies moeten interpreteren. ‘Het overleg loopt volop’, zegt Stevens.

Uit die nieuwe teksten moet onder meer blijken of en hoe er controles komen dat het telkens dezelfde persoon is die de geïsoleerde persoon bezoekt, en of die inderdaad twee weken geen symptomen vertoonde.

Het moet ook duidelijk worden wat er wordt bedoeld met ‘zich niet kunnen verplaatsen’. Momenteel gelden al uitzonderingen voor ‘personen met een beperkte mobiliteit’, zoals ouderen en zwangere vrouwen. Zij mogen de auto nemen ‘om een luchtje te scheppen’.

Doe-het-zelfzaken en tuincentra

Vanaf zaterdag mogen tuincentra en doe-het-zelfzaken de deuren openen, besliste de NVR ook. In die winkels gelden dezelfde regels als in supermarkten, zoals een beperkte toegangstijd per persoon en het bewaren van de nodige afstand.

Ook op de vraag hoever iemand mag rijden voor een hobby- of plantenwinkel, geldt hetzelfde als voor voedingswinkels. ‘Winkel zo dicht mogelijk bij huis’, zegt Stevens. ‘Het is verboden verder te gaan dan nodig. Dat betekent niet dat je per se alleen de dichtstbijzijnde winkel moet bezoeken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *